keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Vaaraslahden raha-aarre


[Iltapäivä Pielavedellä: Lepikon torppa, plootuaarre ja Auli Partion näyttely]

Toukokuussa 1991 Väinö Partanen kaivoi perustusta uudisrakennukselle Vaaraslahden Nousialanlahden rannassa. Työn tuoksinassa maan alta paljastui suuri raha-aarre, iso kasa Ruotsin suurvalta-ajan kupariplootuja. Joukossa pari suurta ja harvinaisempaa kahdeksan taalarin rahaakin.

Näyttelyesite arvelee plootukontin pudonneen veronkantajan reestä jonakin talvena, ja aarteen sitten hautautuneen rantakaseikkoon. Tosin mitään varmaa ei hautautumistavoista voida sanoa, saattavatpa olla vaikka paikallisten volokkien ryöstösaalistakin joka on pakomatkan nopeuttamiseksi piilotettu.

Aikoinaan kadotetulla summalla olisi maksanut pyövelin puolentoista vuoden palkan tai kuusikymmentä lammasta ostanut.

Paikkansa löydetyt plootut löysivät Pielaveden kirjastosta ja Hämeen linnasta, joissa molemmissa on kuparirahoja pysyvästi esillä.
2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tieto löytöajasta ei pidä paikkaansa, Vaaraslahden raha-aarre on ollut esillä Hämeen linnassa jo ainakin v. 1980. Museoviraston mukaan Pielaveden Vaaraslahden kylästä löydettiin joulukuussa 1926 lähes 6000 kuparirahaa käsittävä aarre, joka lunastettiin jo seuraavana vuonna kokoelmiin.

Reijo Valta kirjoitti...

Hämeen linnassa on ollut aikaisemmin esillä joitakin toisia plootuja, ja seudulla on ilmeisimmin ollut useampi rahakätkö. Tämä Vaaraslahden raha-aarre on löydetty tiistaina 21.5.1991.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset