sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Perjantainen MusteklubiOululaisen runyhdistys Huutomerkin vuoden ensimmäinen runoiltama, Musteklubi oli perjantai-iltana Nuclear Nightclubilla. Ilta koostui perinteisesti runo- ja musiikkiesityksistä ja kirjanjulkaisuista. Mukana oli myös leikkimielinen runokisa, jonka voitti Heidi Maria Huotari (yllä).


Illan aloittivat Oulun sarjakuvaseuran puheenjohtaja Harri Filppa ja Huutomerkin tuottaja Miettunen keskustelemalla marraskuussa tulevista Oulun sarjakuvapäivistä. Niille on tulossa useampi näyttely ja muutakin ohjelmaa. Filppa toivoikin yhteydenottoja sarjakuvaan liittyvää (poikki)taiteellista ohjelmaa tekeviltä.

Illan runollisen ohjelman aloitti Sari Maanhalla lausumalla lapsuudesta ja nostalgiasta voimaa hakevia runojaan. Maanhalla pyynnöstä kirjoitti runomuotokuvia halukkaille koko illan ajan pientä maksua vastaan.

Lavarunouden konkari Jouko Saksio jatkoi tutuksi tulleeseen tapaansa. Terävät omasta elämästä tehdyt havainnot laajenivat koko yhteiskuntaa käsitteleviksi absurditeeteiksi. Yleisökin alkoi lämmetä Saksion käyttäessä koko äänirekisteriään.
Illan kirjanjulkaisu oli Leena Välikankaan Profiloimaton (Nordbooks 2012). Kirja on entisen nuorisotyöntekijän koulusurmien ja nuorison syrjäytymisen herättämänä kirjoittama. Nettisivuillaan Välikangas esittelee teostaan seuraavasti:

Koulusurmat ravistelivat lintukotoamme ja me kaikki jäimme pohtimaan syitä ja mielessämme vilisi kysymyksiä. Aluksi lasten ja nuorten pahoinvoinnista keskusteltiin mediassa ja eri asiantuntijatahoja haastateltiin, mutta nyt tuntuu "hohto" kadonneen ja asia on ikään kuin lakaistu maton alle. Koemmeko, että minä en voi vaikuttaa asiaan? Mitä on ennaltaehkäisevän työn edistamiseksi tehty? Stakesin tutkimuksen mukaan EU-alueella 20% lapsista ja nuorista kärsii kehityksellisistä, tunne-elämän tai käyttäytymisen ongelmista, joihin liittyy huomattava syrjäytymisriski. Mielenterveyshäiriö on runsaalla kymmenellä prosentilla lapsista ja nuorista. Ei riitä, että tarjotaan ongelmiin mielenterveyspalveluja, tarvitaan riittävää ennaltaehkäisevää, laaja-alaista työtä monella sektorilla.

Samaan tapaan hän aloitti kirjansa esittelyn Musteklubilla. Välikankaan huolipuhe sai osan yleisöstä ärsyyntymään. Tämä on niin nähty ja kuultu. Teos on esittelystään huolimatta fiktiivinen ja lähestyy ongelmia tarinan kautta.

Välikankaalla oli mukanaan Johanna Suihkonen, joka on kirjoittanut Profiloimattoman lukujen alussa olevat runot. Suihkosen esitystapa ja -lähtökohta olivat enemmän yleisön mieleen.Iltaa jatkoi Lonkku-Ilen ja Rypä-Räpän (feat. Rekku)  vaihtoehtoräpesitys. Se veikin varsin perjantaisiin tunnelmiin.

Runotalent-kilpailu oli jäädä muun ravintola toiminnan jalkoihin. Kolmen ennakolta valikoidun kilpailujan piti improvisoiden esittää lavalla ensimmäisen kerran käteensä saama teksti. Esitykset arvioi tuomaristo, joka koostui Teija Anneli Jokipiistä ja Jussi Moilasesta.

Teija Anneli arvioi
Tuomarit arvioivat esityksiä sanallisesti ja yleisö sai huutoäänestää voittajan, joksi siis tuli Heidi Maria Huotari. "Formaatti on joko valmis tai sitten se kaipaa tuotekehittelyä", pohdiskeli tuottaja Miettunen esityksen päätteeksi.

Kellon lähetessä kymmentä perjantai-iltana monella oli muut mielessä kuin runot tai esiintyjät.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset