torstai 9. helmikuuta 2012

Kallis Terra Nova


MTV3:n lauantai-illan parhaimpaan katseluaikaan esittämä Stephen Spielbergin tuottama Terra Nova on ollut pienoinen pettymys. Suuria odotuksia (lähes) koko perheen katseluaikaan esitettävälle science fictionille ei uskalla asettaakaan, juonen ja tarinan käänteiden kun pitää mahdollisimman monen makuun sopia.

Vuonna 2149 maapallo on saastunut ja loppuun käytetty. Kuin taivaan lahjana ihmiskunnalle ilmestyy repeämä toiseen todellisuuteen, joka muistuttaa kovin 85 miljoonan vuoden takaista maapalloa.

Repeämästä ei ole kulkua kuin toiseen suuntaan. Harvat ja valitut lainkuuliaiset pääsevät tarkkaan määritellyssä järjestyksessä neitseelliseen viidakkoon. Järjestelmässä on aukkonsa, ja niitä hyödyntäen Shannonien perhe kokonaisuudessaan pääsee uuteen alkuun, uuteen maahan. Ja perillä paljastuu, että pahatkin ovat aukkoja osanneet hyödyntää.

Spielberg on luonut science fictionia ja dinosaurustarinoita valkokankaalle aikaisemminkin. Yhtäläisyyksiä aikasempiin töihin on tietoisesti vältelty. Ydinperhe, perhekeskeisyys on Terra Novankin keskeinen elementti. Toisaalta vanhempien ammatit (lääkäri, poliisi) ja eri ikäryhmiin kuuluvat lapset mahdollistavat kerronnan notkeasti käsittelemään mitä tahansa elämän aihepiiriä. Kapinoiva nuori aikuinen ja turvallisuutta valvova isä on jo nähty, samoin huolehtiva äiti ja ihastuva teini. Ja tultaneen vielä useampaan kertaan näkemäänkin.

Terra Nova etenee sopivan verkkaisesti, jännitysmomentteja unohtamatta. Yhdessä ohjelmaa katsova perhe ehtii hyvin tapahtumien lomassa kommentoimaan ja omat näkökohtansa esittämään. Juonesta ei helpolla putoa.  

Hirvittävän kallista kuulema Terra Novan tekeminen on ollut. Ensimmäinen jakso yksin parikymmentä miljoonaa dollaria. "Tietokoneanimointi maksaa", totesi nuoriso kotisohvalta.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset