sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Valitut palatTänään 1922, eli 90 vuotta sitten ilmestyi Yhdysvalloissa ensimmäinen numero Valitut palat-lehteä (Reader's Digest). Lehti ilmestyy nykyisin 49 versiona kahdellakymmenellä eri kielellä. Suomessa Valitut palat ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1945.

Historiansa aikana Valitut palat on saanut yhden todellisen skuupin. Lehti paljasti ensimmäisenä maailmalle mitä Pol Potin Kamputseassa oli tapahtunut. Punakhmerien tekemisistä ja omasta jutustaan lehti onkin merkkipäivinään mielellään muistuttanut.

Lehti on journalismia paremmin tunnettu lukijatarinoista, anekdooteistaan, sanavisoistaan ja lyhennetyistä kaunokirjoistaan. Näitä vaalitaan lehdessä edelleenkin. Suomen Valitut palat maksaa 200 euron palkkion Tahdon kertoa -palstalla julkaistuista tarinoista. Juttuja voi tarjota myös netin kautta. Valituille paloille voi lähettää myös vitsejä.

Suomalaisissa lehdistöhistorioissa Valittuja paloja ja Aku Ankkaa on pidetty toisen maailmansodan jälkeisen ajan amerikkalaisuuden ilmaisuina. Aku Ankka alkoi elää suomalaisten toimituksessa ja mielissä hyvinkin omanlaistaan elämää. Valittuihin paloihin amerikkalaisuuden yhdistää edelleenkin, lähinnä markkinoinnin kautta. Puhelinmyyjien mukaan lehden saa nykyisin ilmaiseksi, tilaajan tarvitsee maksaa ainoastaan posti- ja lähetyskulut.

Kolmekymmentä vuotta sitten Valitut palat antoivat muistutuksen taustastaan. Vuonna 1982 lehti närkästyi ja kielsi myymästä juuri kauppoihin tullutta Tuomari Nurmion kokoelma-LP:tä Valitut palat. Tuolloin tekoa pidettiin tavattomana. Levy-yhtiö ei kuitenkaan ryhtynyt vastatoimiin, vaan peitätti levyn nimen toisen osan tarralla, ja toinen painos julkaistiin nimellä Valitut.* Valittujen palojen sanavarasto on myös netissä.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset