tiistai 21. helmikuuta 2012

Pentti Otsamon KahvitaukoPentti Otsamo
Kahvitauko
Like 2012

Äiti käy lapsensa kanssa leikkipuistossa ja palaa kotiin ruoalle. Aterian jälkeen vuorossa ovat päiväunet. Unitarinaksi luetaan Tove Janssonin Kuinkas sitten kävikään -kirja. Kun värssyt on luettu lapsi nukahtaa. Äitiäkin ramaisee, unen karkoittaakseen hän päättää keittää kupin kahvia.

Kahvi on loppu. Kahvihammasta kolottaa. Uskaltaisiko kipaista marketissa lapsen nukkuessa? Kahvia tekee kovasti mieli, joten on uskallettava. Kaupassa iskee hätä. Pärjätäänkö kotona, onko hella jäänyt päälle?


Kahvi jää pitkän jonon vuoksi ostamatta. On rynnättävä kotiin tarkistamaan tilanne. Toisellakin reissulla kahvi jää saamatta. Kukkarossa ei ole edes tarjouskahviin tarvittavaa kahta ja puolta euroa. Vartija hätistää rahanlainaajan reviiriltään.

Marketin edessä on kahvitarjoilu. Tilanne vaikuttaa saavan onnellisen lopun. Tarjoilunjärjestäjien maahanmuuttokriittiset mielipiteet antavat kahviinkin kitkerän maun.

Auttaisivatkohän naapurit? Kyllä he ovat avuliaita, mutta kullakin on omat tapansa ja kulutustottumuksensa. Tarina lähtee lentoon ja pian ollaankin kahvin alkuperäisillä kasvuseuduilla tämän vuotisen kahvipapusadon huonoutta surkuttelemassa.


Tarinan loppuratkaisu on odotettu. Äidille on käynyt niin kuin niin monelle muulle lapsen nukuttajalle. Yllätyksetön loppu ei ole. Otsamo on osannut rakentaa tarinalle koko elämän suuruiseksi laajenevan lopun.

Otsamon tarina etenee rauhallisesti, mutta tarpeen vaatiessa nopeastikin. Piirrosjälki on tuttua Otsamoa. Värimaailma tulee aiheesta. Koko tarina kuljetaan kahvinruskeissa sävyissä.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset