sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Satu Lusa: Kaunotar ja hirviöt


Satu Lusa
Kaunotar ja hirviöt
omakustanne 2011
112 s.Kaunotar ja hirviöt on paremmin graafikkona tunnetun Satu Lusan kolmas sarjakuva-albumi. Teos on julkaistu, kuten ilmeisesti aikaisemmatkin Kuolemaa pahempi kohtalo (2006) ja Rauha ja sota (2008), omakustanteena. Sarjakuvantekijä Lusasta ei netissä juurikaan lisätietoja ole, eikä hän ole omia, suoria myyntikanavia monien muiden sarkakuvaomakustantajien tapaan avannut.

Ulkoasultaan ja sisällöltään Lusan työt, ainakaan kaksi viimeistä, eivät vastaa perinteistä mielikuvaa oma-, tai edes palvelukustanteesta. Työt voisivat aivan hyvin olla jonkin kaupallisen kustantajan tuotteita. Tulee mieleen, että omakustantaminen on tietoinen valinta. Jotkut sarjakuvantekijätkin ovat polttaneet päreensä kustantamoiden kanssa ja julkaisevat toisien kanavien kautta. En tiedä mitkä Lusan motiivit julkaisutapaan ovat. Kirja on mukana Sarjakuvafinlandia-kilpailussa.

Kaunotar ja hirviöt -albumilla on hyvin sisältöä kuvaava alaotsikko: sarjakuva Sen Oikean etsimisestä - ja Niiden Väärien löytämisestä. Pääosassa oikeaa etsimässä on Angelica Mähönen. Hänen suosikkisatunsa lapsena oli Kaunotar ja hirviö, satu kerrataan teoksen aluksi kaikille muistinvirkistämiseksi. Angelica päätti, että aikuisena hän löytää itselleen ikioman hirviön.

Tarinalla on onnellinen loppu. Mutta tie oikean luo oli päällystetty lukuisilla väärillä. Voimaantumisterapeutti Mähönen aloittaa etsintänsä 32-vuotiaana vastavalmistuneena Konnankorvan keskusvankilasta. Etsintä etenee parodioiden kolkyt ja risat kerrontaa ja kuvastoa. Christian, Atte, Ripa tai Vlad eivät olleet oikeita.


Angelican arviot ihastuksen kohteista ja lopulta löydeystä oikeasta ovat identtiset.  "Oi, sinulla on varmaan ollut tulahduttava äitisuhde ja etäinen isä..." Kaksi ystävää reagoivat aina samoin uusiin poikaystäviin. Tämä tuo tarinaan huumoria ja hauskuutta, mutta viisi kertaa toistaminen on ehkä vähän liikaa. Kaikki väärät ja se oikea ovat perusteltuja ja toisistaan riittävästi eroavia hahmoja, stereotyyppisen tuttuja ylilyöviä parodiointeja vaikkapa Klikkaa mua -tv-sarjastakin tutuista mieskandidaateista.

Lusa piirtää raapetekniikalla. Lopputulos on puupiirrosmainen, joka sopii mainiosti sadun maailmasta alkavaan tarinointiin. Eikä lukija tällaisessa kuvamaailmassa ylläty tai ihmettele vampyyrin tai ihmissuden eksymistä joukkoon. Mukava lukukokemus.


* Kauhuvinkkari Reetta Saine antoi kirjalle neljä tähteä viidestä.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset