tiistai 13. marraskuuta 2007

Puoshaat ja malspiikit


[Tässä kirjoituksessa käsitellään malspiikin esiintymistä sarjakuvissa. Mikäli etsit Valitujen Palojen Laajenna sanavarastoasi -testiä, se löytyy linkin takaa]

Sain isänpäivän lahjaksi Don Rosan Roope Ankan elämä ja teot teoksen toisen osan. Ensimmäisen osan ostin kymmenen vuotta sitten, ja siitä on vuosien saatossa tullut yksi luetuimmista Aku -kirjoistamme. Jossakin vaiheessa kun kirjan keräilyarvo alkoi nousta, mietin sen siirtämistä pieniltä käsiltä turvaan, mutten kuitenkaan raaskinut. Tyttärien lukukokemukset ovat olleet keräilyarvoa suurempia.

Elämän ja tekojen toinen osa sisältää lisätarinoita Roopen vaiheisiin ennen vuotta 1947 -- ennen tutustumista Akun ja veljenpoikien Tupun, Hupun ja Lupun kanssa. Tarinassa Cutty Sarkin cowboykapteeni (saagan luku 3B) Rosa sijoittaa ko. laivalle Jaavalle Krakataun purkauksen aikaan (27. elokuuta 1883).

Roope ja Pellen isä Petteri Peloton nostetaan Tanjungpriokin satamassa laivaan puoshakojen avulla. Tässä kohtaa lienee Aku Ankan toimituksessa välähtänyt: WSOY:n julkaisemissa Aimo Sakarin Tintti -käännöksissähän kapteeni Haddock (Capu) nauttii suuret määrät malspiikkiä. Sakari oli saanut ohjeekseen häivyttää suorat viittaukset viinaan, viskiin ja napanneensa malspiikin. Hänen mukaansa malspiikillä ei ollut mitään tekemistä juomien tai ruokien kanssa, se oli "eräänlainen puoshaka".

Tintin universumiin uppoutuneelle ihmiselle 'puoshaka' tietysti nostatti mieleen tuon edellä kerrotun. Lukiessani tarinaa eteenpäin haltioiduin, kun yllä oleva ruutu tuli eteen. Malspiikki! Mutta tarinan aikana ei Pencroft ehtinyt malspiikkiä kapteenilleen löytää.

Ajattelin tuon havainnon innoittamana tarkistaa, löytyisikö netistä tietoa ja kuvaa moisesta härvelistä. Valittujen Palojen laajenna sanavarastoasi -visa kertoi malspiikin olevan 'käsityöpuikko'. Hylyt.net kertoi sen olevan "köyden tai vaijerin pujontaan käytetyn teräspiikin". Ja -- tadaa -- Kotimikron fotoalbumista löytyi:

Kameran rikkoutuminen taisi kiukuttaa Cutty Sarkin kapteeni Moorea huomattavasti.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset