torstai 22. marraskuuta 2007

Ylimääräinen varvas


Asema julkaisi pikkupulu -sarjassaan vuonna 2003 Mika Lietzenin Lohikäärmeen varpaan. Teos perustuu Hergén studioilla kaikesta perfektionismista huolimatta tapahtuneeseen virheeseen. Sinisen Lootuksen kanteen piirretylle lohikäärmeelle tulikin toiseen takajalkaan vahingossa viisi varvasta, kun muissa on neljä.

Virhe tapahtui vuonna 1946, joka oli Hergélle erittäin kiireistä aikaa. Tintin -lehti oli vasta perustettu ja sitä varten piti tuottaa materiaalia tasaista tahtia ja samalla piti Castermanille muuntaa aikaisempia 1930-luvun mustavalkoisia seikkailuja uuteen 62-sivun väriformaattiin.

Sininen Lootus syntyi vuosina 1934-35 ja julkaistiin Tintin au Extreme-Orient nimisenä albumina 1936. Nimi muutettiin ja kansi tehtiin kokonaan uusiksi. Vasta albumien painosta tultua havaittiin kannen ylimääräinen varvas.

Seuraavaan painokseen varvasmäärä korjattiin oikeaksi. Mutta innokkaat fanit olivat huomanneet eriävän varvasmäärän ja sen normalisoituminen herätti närää. Sittemmin uusintapainoksia on otettu molemmista. Parhaillaankin ranskaksi saa molempia vaihtoehtoja.

Lietzenin sarjakuva sijoittuu Turun saaristoon kesälle 1980. Tinttinsa tarkkaan lukenut pieni poika olettaa, että ylimääräinen varvas merkitsee lohikäärmeyttä. Kun naapurin rouvalla onkin ylimääräinen peukalo, hän on -- lohikäärme.

Meille suomalaisille oli pitkään tarjolla vain ylimääräisvarpainen vaihtoehto. Vasta 1997 tuplatintissä oli kaikkien jalkojen osalta nelivarpainen versio ja yksittäisenä albumina korjattu oli hankittavissa vasta 1999 (seitsemäs painos).

Eipä noista painoksista voinut vielä kesällä 1980 Suomessa olla tietoa.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset