torstai 13. joulukuuta 2007

Belgian kirjallisuudesta


Jyväskylän yliopiston kielten laitos on julkaissut oppimateriaaleissaan Jerzy Falickin Belgian ranskankielisen kirjallisuuden historian. Teos on ilmestynyt alkujaan 1990 puolaksi, suomennos on Matti Asikaisen.

Teoksella on enemmän ajallista mittaa kuin etukäteen oletin. Belgian edeltäjiähän ovat Lotharin valtakunta ja Burgundi, nyky-Belgia on vain pieni jäänne noista suurista Ranskan ja Saksan välissä sijainneista valtakunnista.

Tartuin teokseen sarjakuvakiinnostuksen perusteella. Oma lukunsa niistä löytyykin, tuleehan puolet maailmassa tuotetuista sarjakuvista nimenomaan Belgiasta. Hergé on tietenkin esitelty, muita mainitaan nimeltä ja todelliseksi sankariksi alallaan todetaan Didier Comes (s. 1942): "hänen pyrkimyksensä osoittavat sarjakuvalla olevan suuret mahdollisuudet, joita ei ole varmasti käytetty vielä läheskään loppuun asti".

Sarjakuvien romaanimaisuuden Falicki nostaa esille, mutta kovin irralliseksi muusta kirjallisuudesta lajin esittely jää. Sitä kuvastaa sarjakuvat sisällään pitävän pääluvun otsikkokin, "kirjallisen tuotannon marginaaliset muodot".

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset