keskiviikko 5. joulukuuta 2007

Kotiseututyön arvo


4. joulukuuta 2007 Kaleva kirjoitti Paavo Rintalasta (1930-1999) kulttuurisivuillaan. Kulttuuritoimitus nostaa esille Rintalan lanseeraaman "oululaisuuden".

4. joulukuuta 2007 oululainen Kaisu Mikkola valitsi romaanien Finlandia-palkinnon voittajan.

Kalevan juttuvalinnalla ja palkinnon valitsemisella on tiukka ja harkittu yhteys, varsinkin kun yksi ehdolla olevista teoksista on Oulussa joskus muinoin syntyneen Hannu Väisäsen kirjoittama. Kustantajan Kulmassa Jan Erola kirjoittikin tämän asetelman selvittyä: Väisänen voittaa.

Sama lienee laskettu Kalevan kulttuuritoimituksessa. Rintalan "oululaisuuden" esiinnosto nyt on pesäeron tekoa Mikkolaan.

Mitä se Rintalan "oululaisuus" sitten on? Kulttuurivihamielisyyttä.

Faustuksessa (1996) Rintala kirjoittaa vain "poikkeusihmisten" estäneen häntä sortumasta "oululaisuuteen eli kulttuurivihamielisyyteen". Lisäksi Kaleva muistuttaa Rintalan Ajassa ja unessa (1993) kiitelleen, että hän jo varhain pääsi pois Oulun otteesta Helsinkiin opiskelemaan.

Myös Hannu Väisänen jätti varhain Oulun kasarmit taakseen.

Arviossaan Pirkko Alhoniemen Minuuden liitupiiristä (tutkielma Paavo Rintalan myöhäisvaiheen proosatuotannosta) Kalevaan kirjoittanut Eero Marttinen toteaa kainostelematta:

Itse arvostelin aikanaan Rintalan myöhäistuotannon kirjat teos teokselta niiden ilmestyttyä. Olin jo silloin sitä mieltä, että Rintala kirjoittaa nyt Nobel-tason tekstiä.

Eikä hän saanut koskaan teoksistaan edes Finlandia-palkintoa, vaikka olikin ehdolla useaan kertaan. Se kertoo Suomen suurimmasta kirjallisuuspalkinnosta ja sen jakajista sekä jakoperusteista aika paljon.


(Kuva (c) Ville Ranta, KULTTUURIJUNA - Sarjakuvareportaasin epilogista)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset