perjantai 14. joulukuuta 2007

Lapsukset


Sigmund Freud kuvaa Arkielämämme psykopatologiaa -teoksessa kielen ja kynän virheistä (lapsus linguae ja lapsus calami). Nehän ovat tuttuja, 'freudilaisia lipsahduksia'. Samassa teoksessa hän käsittelee myös virhetekoja, ja kertoo itselleen sattuneista erehdyksistä rappukäytävässä. Eräässä talossa, jonka kolmannessa kerroksessa hänen oli tarkoitus käydä, Freud kipusikin neljänteen kerrokseen.

Analyytikko otti itseään kuvannollisesti niskasta ja yritti tavoittaa ajatusta miksi hän nousi kerroksen liikaa. Freud havaitsi vihoittelevansa erästä (kuviteltua) kirjoitustaan koskevaa arvostelua, jossa häntä moitittiin liian pitkälle menemisestä.

Hän siis kipusi portaita liian pitkälle kuviteltujen haukkumasanojen kiihottamana.

Tämä tuli mieleeni eräästä tapahtuneesta sattumuksesta. Palautetta odottavana pelkäsin niin, etten kyennyt näkemään rappukäytävän ovea ollenkaan. Kuvittelisin näin jälkikäteen sen johtuneen siitä, että pelkäsin ettei kirjoitustani noteerattaisi ollenkaan. Oltaisi niin kuin sitä ei olisi kirjoitettukaan.

Onneksi pelko oli turha. On huomattu.

***

Eduskunnan suullisella kyselytunnilla eilen käsiteltiin muun muassa työmarkkinatuen korottamista. Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä vastasi osaltaan kysymyksiin, vaikka heti aluksi sanoikin asian kuuluvan useille eri ministereille. Hyssälä lohdutti työmarkkinatuella olevia esimerkiksi seuraavasti: "Meillä on onneksi nyt hyvä työllisyystilanne, jotenka ne, jotka ovat työmarkkinatuella, ovat kyllä nyt hyvin työllistyneet, mutta eivät kaikki. Ja niillä, jotka eivät työllisty, on usein monenlaista ongelmaa."

Hyssälän lisäksi edustajien kysymyksiin vastasi työministeri Tarja Cronberg.

Kun lipsahduksia kerta käsitellään, sellaisen kautta tuli esiin myös se, kenen Hyssälän mielestä näihin kysymyksiin olisi pitänyt olla vastaamassa: "Vastasin tähän jo aika montakin kertaa, että kyllä meillä on nyt aika hyvä työllisyystilanne, että ainakin osa näistä nyt kyllä työllistyy, meillä on paljon avoimia työpaikkoja. Niillä, jotka eivät työllisty, on jotakin ongelmia. Yleensä on jotakin ongelmia, niin kuin ministeri Risikko vastasi. (Tarkistamaton versio 1.1)"

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset