maanantai 18. helmikuuta 2008

Ahtisaaren toinen maa


Eilen Kosovo julistautui itsenäiseksi maaksi. Kansallislaulua ei vielä maalla ole, mutta Beethovenin Oodia ilolle soitettiin tapahtuman kunniaksi. Kosovo itsenäistyi ja ottaa ensimmäiset askeleensa valtiona Martti Ahtisaaren laatimien suunnitelmien pohjalta.

Ahtisaarihan tuli kuuluisaksi toimittuaan Namibian kätilönä. Itsenäisyyden Namibia sai 21.3.1990.

Etelä-Afrikka miehitti Namibiaa pitkälti siksi, että sen pohjoisessa naapurissa Angolassa oli kuubalaisia (ja neuvostoliittolaisia) joukkoja hallituksen tukena. Lisäksi Etelä-Afrikka (ja Yhdysvallat) tukivat Angolan sissiliikettä. Yksi Kylmän sodan lukkiutuneista rintamista piti purkaa ennen kuin Namibia saattoi itsenäistyä.

Tilanne laukesi 1989, kun kuubalaiset joukot vetäytyvät Angolasta. Siten Etelä-Afrikkakin saattoi vetäytyä Namibiasta.

Kosovo sai itsehallinnon sosialistisen Jugoslavian osana vuonna 1974. Tito halusi rauhoittaa maataan sisäisesti ja onnistuikin siinä. Toukokuussa 1989 seuraajaksi noussut Slobodan Milošević ei siihen kyennyt.

Suuri symbolinen tapahtuma kosovolaisille ja muillekin jugoslaaveille oli Miloševićin ja serbienemmistön kesäkuussa 1989 järjestämä Poljen taistelun 600-vuotisjuhla. Se oli avoin hyökkäys Kosovossa 15 vuotta johdossa olleille albaaneille. Väkivaltaisuudet olivat alkaneet jo maaliskuussa.

600-vuotisjuhlissa pitämässään puheessa Milošević korosti Kosovon olevan Serbian sydän. Puheessa ei jäänyt epäselväksi ketkä olisivat tärkein Jugoslavian kansoista.

Jugoslavian sodissa liittovaltion eri osat irtautuivat Serbiasta. Nyt siis autonominen Kosovokin.


Veikkauksen syntymänumerolaskimen mukaan Kosovo on kolmonen. Uuden valtion tunnussanat ovat luovuus, ilo ja optimismi.

Namibia sai syntymänumerokseen kahdeksan. Veikkauksen mukaan kahdeksikko on "vaikea, kummallinen numero. Numero 8 saattaa merkitä surullisuutta, mutta se yhdistetään usein myös maailmaa syleilevään menestykseen."

Ammattitaito kasvaa tehdessä.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset