perjantai 29. helmikuuta 2008

Gungl ja kiitokset yleisölle


(jatkoa eiliseen)

Appletons' Journal jatkaa Josef Gunglin Pohjois-Euroopan kiertueen uutisointia syyskuun 16. päivä 1871. Gungl oli nyt saanut kiertueensä päätökseen ja oli loppuarviointien aika.

Gungl kehui ruotsalaisia ja tanskalaisia, he olivat orkesterinjohtajan mielestä maailman eniten musiikkia rakastavia kansoja. Gunglin jäähyväiskonsertti Kööpenhaminan Tivolissa oli suuri tapaus. Yleisöä paikalla oli tuhatmäärin, lehtitiedon mukaan jopa kuusituhatta.

Jäähyväiskonsertin juhlallisuutta lisäsi paikallisen kuuluisuuden, Gunglin ikätoverin, säveltäjä Hans Christian Lumbyen (1810-1874, kuvassa) osallistuminen. Konsertin lopuksi Lumbye nousi lavalle osoittamaan suosiota vieraalle. Taputuksiin yhtyi koko yleisö.

Lumbye tunnettiin myös valsseista, polkista ja masurkoista. Hän myös orkesterinjohtaja: Lumbyen orkesteri oli talvisin Själlannin sinfoniaorkesteri, kesäsin Tivolin orkesteri.Lumbyen tunnetuimpiin teoksiin kuului Copenhagen Steam Railway Galop.

Appletons' Journal ei kerro miten Gungl olisi suomalaisia arvioinut musiikin kuuntelussa. Ehkä 1871 Suomessa ei osattu vielä arvostaa junan ääniä matkivaa sävellystyötä ja soitantoa. Olihan Suomessa vasta kaksi rataa: Helsinki-Hämeenlinna ja Riihimäki-Viipuri-Pietari.

Ei ainakaan oltu Gunglin mielestä maailman eniten musiikkia rakastavien kansakuntien joukossa.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset