maanantai 4. helmikuuta 2008

Rasvaisia juttuja


Modesty Blaisesta paremmin tunnetun Romeron (s. 1930) Axa joutuu ydinsodan jälkeisessä tulevaisuudessa tuon tuostakin vaarallisiin ja uhkaaviin tilanteisiin ja taisteluihin niin mutanttiarmeijoita kuin -petojakin vastaan. Kun meno käy kovaksi, vastustaja raastaa kynsillä, hampaillaan tai aseillaan vähäiset asusteet Axan päältä. Eksyneen ja onnea etsivän sankarin iholle ei kuitenkaan koskaan piirry minkäänlaista naarmua tai haavaa, eikä niin ole koskaan päässyt tapahtumaankaan. Arpia Axan vartalosta on turha hakea.

Axa ilmestyi alkujaan brittiläisessä The Sunissa 1970- ja 1980-luvuilla. Suomessa tarinoita on julkaistu Agentti X9 -lehdessä.

The Sunin maineen varmaan tunnette. Nykyisin se on (wikipedian mukaan) maailman laajalevikkisin englanninkielinen sanomalehti. Aina se ei sellainen ole ollut. Lehti perustettiin vuonna 1964 pelastamaan brittiläinen vasemmistolehdistö, mutta hanke epäonnistui, ammattiyhdistysliike möi lehden Robert Murdochille.

Murdoch muutti lehden tabloidiksi ja loi kolmossivun tytön. Myös sarjakuvissa vilahti entistä useammin -- 1978-1986 ilmestynyt Axa oli huipentuma lehden sarjakuvatoimituksellisessa linjassa.

Rasvaus auttaa luutunutta ja hiipuvaa instituutiota uuteen eloon. Varmaan myös missikisoja. Mutta se kääntää organisaation sielun ja johtoajatuksen päälaelleen. Axan alkaessa ilmestyä aiemmin Labourin tukijoihin kuulunut The Sun kävi vaalitaistelua täysin rinnoin Margaret Thatcherin valinnan puolesta.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset