perjantai 22. helmikuuta 2008

Opettaja ja oppilas


Helsingin Sanomat tiedusteli eräältä kemiläiseltä 13-vuotiaalta pojalta, joka on ehdolla Ilta-Sanomien toimittajatiimin osana Suuren journalistipalkinnon saajaksi: kumpaan luotat enemmän, kuviin vai tekstiin? "Tekstiin, koska kuvia voi muokata tietokoneella."

Katsokaapa yllä olevaa keskiaikaista kuvaa, joka löytyy suomenkielisestä wikipediasta Platon-artikkelista kuvatekstinään "Platon Sokrateen oppilaana keskiaikaisessa kuvassa". Samalla kuvatekstillä se löytyy lukuisista eri teoksista.

Yllä se on tietokoneella muokatussa muodossa, tekijän opettajan ja oppilaan päiden yläpuolelle kirjoittamat nimet on piilotettu. Mitä luulette, kumpi on kumpi?


Alkuperäinen muokkaamaton kuva kertoo, että takana seisova tiukkailmeinen setä onkin (oppilas) Platon ja istuva, kiltisti kirjoittava on (opettaja) Sokrates.

Tarina kertoo, että erään kerran 1970-luvun lopulla kun Jacques Derrida oli Bodleianissa (kirjastojen kirjasto Oxfordissa), hän näki piirroksen myynnissä olevassa postikortissa. Hän hätkähti: "nimethän ovat menneet sekaisin!"

Havainnostaan Derrida kirjoitti kirjan (engl. The Post Card, 1980, 521 s.). 1400-luvulla piirroksen tehnyt Matthew Paris olikin tarkoittanut aivan jotain muuta kuin kuvatekstit ovat vuosisatoja väittäneet. Paris oli oivaltanut, että dialogeissa kirjoittaa Platonin sormenpää, vaikka sille Sokrateen muoto on annettu.

Tämä nyt siksi, koska ministeri on lasten mediakasvatuksesta ja -lukutaidosta huolissaan ja asettanut foorumeita. Siksi, että mielestäni mediakasvatuksen tulisi olla sellaista, että lapsi säilyttäisi taitonsa nähdä mitä kuvassa on, eikä tukeutuisi sen alla olevaan selitystekstiin.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

"Mitä luulette, kumpi on kumpi?"

Luin kuvan ihan tottumuksesta oikein päin: noissa vanhoissa kuvissa se isokokoisin on aina mestari ja guru.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset