tiistai 12. helmikuuta 2008

Voimailijauros Tuhatkauno


Lento 714:ssä professori Tuhatkaunon savate-esitys päättyi epäonnisesti. "Taito on kai vähän ruostunut" arvelee professorimme. Hän on kuitenkin vakuuttunut, että pienellä harjoittelulla pääsisi jälleen teräkuntoon.

Juuri ennen esitystä Teophilus oli kertonut Laszlo Carreidasille urheilullisesta nuoruudestaan, miten hän oli harrastanut ratsastusta, tennistä, uintia, jalkapalloa, miekkailua, luistelua, painia, englantilaista nyrkkeilyä ja savatea, ranskalaista nyrkkeilyä.

Iskikö Tuhatkaunoon jokin ylenpalttinen itsekehukohtaus? Ei. Tottahan Tuhatkauno oli jo ensimmäisellä retkellä Tintin ja kumppaneiden kanssa kertonut urheilullisesta menneisyydestään.

Rakham Punaisen aarteessa Tuhatkauno kertoi Haddockille harrastaneensa voimailua nuoruudessaan (35:7). Pitihän tarinassa selvittää, miksi Tuhatkauno soutaa raskaan oloista pelastusvenettä. "Sen takia varmaan minulla on säilynyt tämä urheilijan ryhti", Tuhatkauno kiittelee nuoruuden aktiviteettejaan. Pääasiassa hän oli harrastanut juoksua.

Briteille Tuhatkauno oli ihan olympiatason urheilija, ainakin Haddock haukkuu häntä olympia-atleetiksi (Olympic athlete). Professorin olympiaurheilulaji ei selviä englanninkielisillekään. Ehkäpä se oli savate, josta Tuhatkauno halusi antaa näytöksen. Savatehan oli Pariisin kesäolympialaisissa 1924 näytöslajina.

Heikki ja Soile Kaukorannan suomennoksessa Tuhatkauno on voimailijauros (RP 52:10).

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset