maanantai 11. helmikuuta 2008

Nauru pidentää ikää


[Tämä teksti ei sisällä vitsejä, vaikka humoristisemman maailman puolesta liputtaakin. Vitsejä löydät esimerkiksi Avun Nitrodiskosta.]

Ilmastonmuutos on ankara asia torjuttavaksi. Viimeisin uutuus alalla ovat kierrätettävät PET-kertakäyttöpullot. Niitä ovat useat juomavalmistajat vuoden alusta lähtien mainostaneet, meidän talon nurkalla kuvan mukaisesti.

Tuotemerkki on ilmeisesti sijoitettu paikkaan, johon kansan(edustajan) katseen arvellaan kiinnittyvän.

Tässä hiljan tutustuin Litaniaan. Tai tuttuhan se entuudestaan oli, mutta Bjørn Lomborgin sille antama nimi oli uusi. Siis tämä ilmastonmuutos, globaalin ympäristön huono, koko ajan pahenemassa oleva tila, raaka-aineiden loppuminen, ilman ja veden saastuminen, metsien ja hedelmällisten peltojen häviäminen, eliölajien sukupuuttoon kuoleminen samaan aikaan kun ihmisten määrä vain eksponentiaalisesti kasvaa. Ollaan kasvun rajoissa. Vain määrätietoinen ja valveutunut toiminta voi pysäyttää kehityksen ja pelastaa maailman.

Litania on kertomuksena romanssi, jonka lopuksi uljas prinssi tulee ja pelastaa.

Mutta kuten Lomborg huomauttaa, ehkei kannata jäädä vain odottelemaan prinssiä. Ruususen unille ei ole aikaa.

Lomborg rakentaa tarinansa toisin. Lähdetään siitä, miten paljon hyvää on saatu aikaiseksi. Olemme saaneet nostettua ihmisten keskimääräisestä elinikää yli kaksinkertaiseksi, ja ruokaa on riittävästi yhä useammille. Köyhyys on vähentynyt lähes jokaisessa maailman maassa. Väestönkasvu on hidastumassa. Kaupungistuminen kerää ihmiset yhteen rajatuille alueille, joissa on tehokas viemäröinti, jätehuolto ja puhdas juomavesi. Koulutus järjestyy lähes kaikille. Ihmisten määrän kasvusta huolimatta emme menetä 25-50% eliölajeista elinaikanamme, vaan ainoastaan noin 0,7%. Ilmanlaatu paranee ja happosateet eivät enää tuhoa metsiä. Energiaa riittää, kunhan otamme jo luodut teknologiat käyttöön. Vaikka ilmaston lämpenee, siihen voidaan sopeutua.

Ihmisten ja muun luonnon tila on huomattavasti parantunut toimiemme ansiosta. Ei ehkä vielä tarpeeksi, mutta jatkamalla samalla tiellä se paranee entisestään. Eli toimimalla taloudellisen, teknisen ja poliittisen kehityksen edistämiseksi koko maailmassa.

Lomborgin tarinaa sanotaan komediaksi. Sanottakoon miksi tahansa, se ainakin sallii jokaisen osallistumisen ja mikä tärkeintä, erehtymisestä oppimisen. "Jollet ole valtatie, ole vain polku. Jollet voi olla aurinko, ole tähti." Eikä siinä ole tilaa fanaattisille meidän puolestamme päättäville prinsseille. Ja lisäksi, hyvä komedia naurattaa.

Nauru pidentää ikää.

***

Uuden teknologian käyttöönotosta vielä: seurasin illalla Mediksen blogiTV:n ensilähetystä. Laitteisto taitaisi olla käyttövalmista. Melkein lähetykseenkin pääsin, Huutomerkki ry:n Musteklubilla kuvatun pätkän kautta. Mutta en kuitenkaan, peräseinällä istuin ja sinne ei kamera käänny.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset