keskiviikko 20. helmikuuta 2008

Ferengien kauppasäännöt


Star Trekin Deep Space 9 -asemalla piti ravintolaa Quark, ferengi, joiden kulttuuri pohjautui kaupankäynnille. Koko yhteiskunnan perusta oli voiton tekeminen, kullalla päällystetyn latinumin kerääminen. Yhteiskuntaa on kuvattu ultrakapitalistiseksi. Ferenginyhteisöjen toimintaa ohjasivat kauppasäännöt, eräänlaiset avaruuden Hammurabin lait, joita syntyi lisää sitä mukaa kuin tarve vaati.

Kauppasäännöt pysyivät kulttuurin historiallisina tuotoksina aina samoina. Yhteiskunnan muuttuessa Keskuskauppakamarilla (Commerce Authority) ja siihen kuuluvalla Konsulttien neuvostolla (Council of Economic Advisors) on mahdollisuus määritellä mitä sääntöjä kulloinkin pidetään tärkeinä noudattaa.

Televisiosarjassa on esitelty koko joukko kauppiassääntöjä, numeroltaan suurin on 299.

Neljä ensimmäistä ovat seuraavat:

1. Kun olet saanut rahan, älä koskaan anna sitä takaisin.
2. Paras kauppa on se, joka tuottaa eniten voittoa. (On esitetty myös muodossa: Raha on kaikki.)
3. Älä koskaan käytä hankkimiseen enempää kuin on pakko.
4. Vaatteita käyttävä nainen on kuin keittiössä oleva mies.

Viimeisten tietojen mukaan säännöt 1 ja 3 ovat virallisesti voimassa, kursivoidut 2 ja 4 Konsulttien neuvosto on katsonut aiheettomiksi noudattaa.

Kapitalismi on käytännössä mahdoton, jos sen toiminta-alaa ei ole yhteiskunnallisesti jotenkin rajattu. Kauppasäännöt rajasivat naisilta vaatteiden käyttöoikeuden eli oikeuden tehdä voittoa. Näin naisten toiminta oli järjestelmän ylläpitävä osa, alue, jolle voitontavoittelua ei saanut tuoda.

Ohjelmasarjan aikana kuitenkin Konsulttien neuvosto kumosi neljännen säännön. Naisille suotiin oikeus käyttää vaatteita eli käydä kauppaa. Perusteena säännön kumoamiselle oli se, että sääntö sulki puolet yhteiskunnasta pois kapitalistisesta voitontavoittelusta.

Mutta säännön kumoamisella oli seurauksensa. Naisten kauppaoikeuksien myötä kapitalismin alaa piti kaventaa toisin, työntekijöiden asemaa parantamalla. Syntyi sääntö 299:

299. Sen jälkeen kun olet käyttänyt hyväksi jotakuta, kiitos ei ole pahasta. Se helpottaa hyväksikäyttöä seuraavalla kerralla.

Kun ferenginaiset alkavat käyttää vaatteita laajemmin, sääntö 299 tuskin enää riittää.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset