maanantai 28. huhtikuuta 2008

Muuttuvat julkiskuvat


Pieksämäen maaseurakunnan kirkon ulkopuolella on huomattavan suuri viime sodissa menehtyneiden muistomerkki. Se sankarihautoineen on jotenkin väärässä mittakaavassa kirkon ja sen historian kanssa.

Niinhän historia tapaa yleensäkin olla. Mittasuhteet menevät helposti sekaisin.

Kotimatkalla tuli useampaan kertaan kuultua Ylen radiouutiset. Iltapäivän mittaan useita kertoja luettiin uutinen Matti Vanhasen Huvudstadsbladetille antamasta haastattelusta.

"Pääministeri Matti Vanhasen mielestä rikkaiden rikastumisessa ei ole mitään väärää."

Vanha totuus on, että ruotsinkielisille toimittajille suomenkieliset poliitikot kertovat mielipiteensä saivartelematta, kiemurtelematta eli melko suoraan. Toisella kotimaisella puhuttaessa jää paljaaksi, ei voi tukeutua äidinkielen antamiin kikkailun mahdollisuuksiin.

Puhuu suoraan ilman perspektiivi- tai mittasuhdevirheitä. Sen Ylen radiouutiset palauttivat suomeksi:

"Pääministeri Matti Vanhasen mielestä rikkaiden rikastumisessa ei ole mitään väärää. Huvudstadsbladetille antamassaan haastattelussa Vanhanen puolustaa rikkaita ja on huolissaan keskituloisten asemasta. Vanhasen mukaan keskustapuolueen ansiota on pitkälti se, ettei rikkaita kadehtita, vaikka pääomatulot ovatkin rikastuttaneet pientä osaa suomalaisista enemmän kuin koskaan aiemmin.

Vanhasen mielestä se ei ole köyhiltä pois.

Toisin kuin vasemmistopuolueet, me emme ole kateita rikkaille, koska he järjestävät töitä niin monelle suomalaiselle, Vanhanen sanoo. Hän korostaa tarvetta pitää keskituloiset tyytyväisinä, sillä he muodostavat 70-80 prosenttia kaikista tulonsaajista."


Köyhien taskut on tyhjät, nyt ollaan keskituloisten taskuilla.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset