keskiviikko 16. huhtikuuta 2008

Tintti televisiossa


Tänään illalla alkavat FST5 -kanavalla Tintin seikkailut. Olkaa huoleti, FST5 noudattaa niin sanottua Taxellin lakia suomalaisesta kielitarjonnasta: sen minkä sanotaan olevan vain ruotsinkielistä, on käytännössä sekä ruotsiksi että suomeksi. Suomenkielisen katsojan digiboksi näyttää tekstityksen suomeksi, jollei sitten erikseen ole ruotsia oletuskieleksi säädetty.

Kyseessä on Nelvanan 1990-luvun alussa tuottama 39-osainen sarja, joka Suomessa on aikaisemmin nähty MTV3:lla ja lienee harrastajille tullut tutuksi myös myyntivideoiden ja -DVD-levyjen kautta. Sarjan ensiesitys maailmalla oli vuonna 1992.

Sarja on ihan kelvollinen, se kautta käy hyvin ilmi minkä mittaisia "elokuvia" sarjakuva-albumeista voi tehdä ilman suuria käsikirjoituksellisia muutoksia.



Nelvanan sarjaan on piirretty Hergé mukaan sivuhahmona seikkailemaan. Herge on melko helppo bongata, jos ei onnistu niin voi tintinologien sivuilta tarkistaa.

Kertomusten mukaan Tintti olisi Suomessa seikkaillut ensimmäisen kerran juuri elävien kuvien esittämiseen tarkoitetulla näytöllä, toisin sanoen kerhojen pienillä valkokankailla.

Muisteluissa puhutaan diaesityksestä, mutta ilmeisimmin kyseessä on Les Beaux Filmsin tuottamasta stillkuviin perustuvasta Faaraon sikarit -elokuvasta.

Elokuva oli tehty mustavalkoisen Tintin en Orient (tällä nimellä Faaraon sikarit ilmestyi ensimmäisen kerran) albumin pohjalta vuonna 1946.

Tämän ensimmäisen elokuvan laadusta en tiedä, 35 mm filmejä on joskus ollut eBayssa kaupan. Hinta on noussut huimaksi.

1 kommentti:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset