tiistai 6. toukokuuta 2008

30 vuotta roskapostia


Viikonloppuna tuli kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun ensimmäiset roskapostit lähetettiin. Hesarikin vasta eilen muisti juhlapäivää. Merkkipäivän juhlinta jäi hieman sen varjoon, että uutisena kerrottiin enää 15 prosenttia emailista olevan sitä varsinaista, aika iso osa on siis spamia.

Synkimpien arvioiden mukaan sähköpostien lähettelyn olisi pitänyt jo loppua kokonaan roskapostitulvan alle, mutta onneksi niin ei ole käynyt.

Vappuna 1978 Gary Thuerk kirjoitti kutsun edustamansa DECin (tuotemerkki Digital) tietokoneperheen uusimpien tuotteiden, Decsystem 2020 -koneiden esittelytilaisuuksiin. Lähetysverkko oli arpanet, jota piti yllä Yhdysvaltain hallitus. Ensimmäinen viesti löytyy Brad Templetonin sivuilta.

Eri lähteiden mukaan Thuerk olisi kutsuviestinsä lähettänyt 300-600 vastaanottajalle. Arpanet mahdollisti vain viestin lähettämisen 320 henkilölle kerrallaan ja itse lähettämisen suoritti Thuerkin puolesta DECillä aikaisemmin työskennellyt insinööri Carl Gartley 3. toukokuuta 1978.

Arpanetissä oli aikaisemmin lähetelty kaikenlaisia viestejä, kuten arvata saattaa, vauvauutisista ties mihin ryyppäjäiskutsuihin, mutta Thuekin kirjoittama kutsu oli ensimmäinen kaupallinen viesti. Sinänsä asiallinen, eikä sitä nykyisin roskapostiksi varmaan laskettaisikaan.

Mutta insinööriyhteisö oli tuolloin tarkka. Valtion rahoilla tehtyä valtion systeemiä ei Yhdysvalloissakaan saanut kaupallisiin tarkoituksiin käyttää. Keskustelussa löytyi viestille puoltajiakin, osa oli loukkaantunut koska ei ollut saanut kutsua.

Joka tapauksessa Arpanetin johtaja Raymond Czahor päätti ettei verkko ollut kaupallisia viestejä varten. Ärhäkän keskustelun päätteeksi kukaan ei vuosiin ajatellutkaan lähettävänsä kaupallisia tiedotteita.


Spam?

Roskapostille annettu spam -nimitys on huomattavasti nuorempi, vaikka Monty Python -sketsi onkin ensimmäistä roskapostia vanhempi. Spam, siis säilykeliha, jota sisältyi viikinkien suosiman pubin aamiaismenun jokaiseen ruokalajiin, eräänlainen aamiaisen pubissa syömisen sine qua non.

Templetonin mukaan 2003 olisi vietetty spam -termin roskapostimerkityksen kymmenvuotisjuhlia. Vuonna 1994 alkoivat usenetin valtavat massapostitukset, joiden alle usenet raunioitui.

Spam tuntuu sellaiselta termiltä, joka on keksitty monessa paikassa yhtä aikaa. Me nörtithän tykkäämme Monty Pythonista, yksi digitelevision autuuksista oli se, että sarjan saattoi uudelleen televisiosta katsella.

Joskus tuolloin 1994/95 spam -termin ensimmäistä kertaa näytöltä lukiessani korvissani alkoi kaikua viikinkien laulu: "Spam, spam, spam, spam, spam, spam, spam, spam, lovely spam! Wonderful spam!"Alun harmituksen jälkeen tiettävästi säilykelihan valmistaja Hormel Foodskin on ollut tyytyväinen, tuotteen kysyntä on kasvanut.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset