lauantai 3. toukokuuta 2008

Kesämökki työmaakontista?


Kesäisen lämpimät säät kuljettivat ajatukset Onkiveden rannalle kesämökkitontille. Miten tällainen köyhä kirjoittelija saisi halvalla sinne kesämökin?

Joitakin aikoja sitten kuulin, että Kaliforniassa oli alettu käyttää merikontteja (tai työmaakonttien nimellä kai ne sisämaassa paremmin tunnetaan) rakentamiseen. Yhdysvaltain Tyynenmeren rannikolle tuodaan paljon enemmän tavaraa kuin sieltä viedään, joten etenkin Kaliforniaan oli kasautunut huomattavat määrät tavarankuljetussäiliöitä, joita ei tyhjinä kannattanut lähteä kuljettamaan meren yli uudelleen käytettäviksi.

Siirtotyöläiset löysivät merikontit halvoiksi asunnoikseen ja arkkitehditkin kiinnostuivat suunnittelemaan niistä erilaisia rakennuksia. Ja asuihan Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä elokuvan hahmoja satamaan hylätyissä konteissa.

2000-luvulla standardikokoisilla merikonteilla rakentaminen on laajentunut konttitehtuuriksi, ja aihe on saanut englanninkieliseen wikipediaan oman artikkelinsa (Shipping container architecture). Konteista rakennetaan ympärimaailman, erityisesti Lontoossa näyttäisi olevan kiintoisia rakennuksia.

Konttitehtuuriryhmäkin on perustettu ja netissä seurataan mitä hankkeita toteutetaan. Containerbaystä löytyy koko joukko erilaisia konttirakennusprojekteja.

Konttisaunakin on tehty. Suomalaisten kannalta nolosti saunakontteja tehdään Torontossa, Kanadassa. Toivottavasti tekijä on edes suomalaisjuurinen -- suunnittelijoiden (Castordesign) kotisivuilta en tietoja löydä. Käy kuitekin ilmi, että Sauna Box on ulkoalämmitettävä.

Kontit on ISO standardisoitu, jotta niitä mahtuisi laivoihin mahdollisimman paljon. Standardi on jaloissa, konttien vakiopituudet ovat 20', 40' ja 45'. Kaikkien leveys on 2,33 metriä sisältä, 2,44 ulkoa. Metreissä pituudet tavallisemmissa 20 ja 40 jalan konteissa 6,05 ja 12,1 metriä. Sisäkorkeus on 2,48 m.

Pidemmän kontin 2,33 x 12,1 sisätilan sisustaminen ja jakaminen käytännöllisiksi tiloiksi vaatii huomattavaa mielikuvitusta ja kokeilua. Teräs asuintilan rakenteena on kohtalaisen uusi, pääasiassa sitä on käytetty teollisuus- ja varastorakentamisessa.

Teräs on altis lämpötilan vaihteluille. Oletettavasti eristystä kontti vaatii sekä kylmää että kuumaa vastaan.

Lisäksi konttiin tarvitaan aukkoja ikkunoita ja ovia varten, niiden leikkaaminen onnistuu kulmahiomakoneella. Puurakenteet liitetään konttiin pulttaamalla.

Käytettyjen konttien hinnat ovat 1500 eurosta ylöspäin.

Helpoin ratkaisu saada kontista kesämökki on hankkia työmaatoimistoksi tai sosiaalitilaksi sisustettu kontti. Uusien toimistokonttien (20') hinta näkyy olevan yhdeksäntuhannen euron hujakoilla. Vakiona olevan teollisensinisen voisi sitten itse maalata paremmin rantamaisemaan sopivaksi.

Konttitehtuurissa lähdetään konttien yhdistelemisestä. Pienkerrostaloja näytetään tehdyn, suurempiakin on rakenteilla.

Pienempiin konttirakennelmiin ei suurempia perustustöitä tarvita. Tiivistetty ja tasattu murske- tai sorapeti riittää. Sen päälle tasaisin välein pitkiä parruja ja niiden päälle kontti. Parruja voi käyttää katosten ja terassien lattiavasoina.

Kuvassa on Skotlantiin 2002 kuudesta kontista rakennettu ateljeeasunto, taiteilijaresidenssi Cove Park.

Saahan sitä haaveilla?

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen nimeltä mainitsemattomassa työmaaparakki firmassa töissä ja olen ollut tekemässä 2 eri kesämökkiä meidäntyömaaparakeista. Joten tätä harrastetaan jo suomessakin.

Reijo Valta kirjoitti...

Kiitos tiedosta. Mukava kuulla, että kokeillaan. Olisi mukava myös kuulla käyttäjäkokemuksiakin.

Reijo Valta kirjoitti...

Kotiliesi kertoo yhdestä konttiasunnosta.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset