sunnuntai 25. toukokuuta 2008

Pohjois-Pohjanmaan Talouspoliittinen seura


Suurin viestintäministeri Suvi Lindén eduskuntavaalikampanjan tukija oli hänen vaalirahoitusilmoituksensa mukaan Pohjois-Pohjanmaan Talouspoliittinen seura, joka lahjoitti 40047 euroa ja 90 senttiä kaikkiaan muutamaa euroa vaille 53000 euroa maksaneeseen kampanjointiin. Pohjois-Pohjanmaan Talouspoliittinen seura keräsi varat ilmoituksen mukaan järjestämällä ohjelmallisia iltamia (18597,90) ja talousseminaarin (21450,00).

Kampanjan toinen rahoittaja oli Oulun Tulevaisuuden tekijät (12800 e), jos jätetään 150 euroa lahjoittanut yksityishenkilö pois laskuista. Oulun tulevaisuuden tekijöiden kautta Lindén sai varoja muun muassa Kehittyvien maakuntien Suomelta 6000 euroa. Oulun Tulevaisuuden tekijätkin järjestivät ohjelmallisia tilaisuuksia (2800 e). Lisäksi tämä yhteenliittymä sai suoraa tukea yrityksiltä neljä tuhatta. Koska yritysten nimiä ei ole ilmoitettu, niitä on ollut vähintään kolme.

Kaleva kertoi Lindénin rahoittajista vaalien jälkeen. Tuolloin ajattelin, että kuuluisammalla Kokoomuksen Talouspoliittisella Seuralla on siis alaosasto Oulussakin.

Yhdistysrekisteri ei kuitenkaan tunne lainkaan Pohjois-Pohjanmaan Talouspoliittista seuraa. Se tuntee ainoastaan valtakunnallisen Kokoomuksen Talouspoliittisen Seuran ja Oulun talouspoliittisen seuran. Rekisteriin edellinen on merkitty 1995 ja jälkimmäinen 1996.

Kokoomuksen Talouspoliittisella Seuralla on joltinenkin maine taloustaitajia ja poliitikkoja yhdistävänä keskustelukerhona. Seuralla on omat nettisivutkin, joiden mukaan toimintansa seura on aloittanut 1990. Kymmenvuotisjuhlissa 2000 juhlapuhujana oli Sauli Niinistö. Seuran kantavana hahmona vaikuttaisi olevan Martti Tiuri. Sen nykyinen puheenjohtaja on Ari Konttas.

Oulun talouspoliittisesta seurasta ei netistä tietoja löydy. Yhdistysrekisteriin se on merkitty 12. syyskuuta 1996.

Kokoomuksen Talouspoliittisen Seuran jäsen Suvi Lindén ei ole. Yhdistyksellä oli vuoden 2007 lopussa 125 jäsentä, joista kahdeksan oli eduskuntavaaliehdokkaina viime vaaleissa. Viisi ehdokkaista tuli valituiksi eduskuntaan:

Helsinki: Sirpa Asko-Seljavaara 6265 (valittu), Sanna Perkiö 5625 (valittu), Hannele Luukkainen 2908, Jere Lahti 2323
Pirkanmaa: Arto Satonen 6679 (valittu)
Satakunta: Anne Holmlund 3893 (valittu), Arto Lahti 681
Uusimaa: Eero Akaan-Penttilä 3971 (valittu)

Kokoomuksen Talouspoliittisen Seuran eduskuntaan valitut jäsenet ovat vaalirahoitusilmoitusten mukaan rahoittaneet kampanjansa pääasiassa omilla rahoillaan. Kaikilla viidellä omien varojen käyttö on huomattavan suurta. Sanna Perkiö esimerkiksi on 52480 kuluista maksanut 48930 euroa omasta pussistaan. Perkiötä on avustanut muun muassa Helsingin Talouspoliittinen Kansallisseura ry 1050 eurolla.

Lindén ei rinnastu talouspoliittisen seuran jäseniin. Hän ei käyttänyt senttiäkään omaa rahaa kampanjaansa.

Kokoomuksen Talouspoliittisella Seuralla on oululaisiakin jäseniä. Kunnallisvaaleissa 2004 silloinen kansanedustaja Esko Kurvinen tuli valtuutetuksi 446 äänellä ja tekniikan tohtori Timo Lindborg varavaltuutetuksi 137 äänellä.

Lindénin toinenkin tukija, Oulun Tulevaisuuden tekijät on yhdistysrekisterille yhtä tuntematon kuin Pohjois-Pohjanmaan Talouspoliittinen seura. Yhdistysrekisteri tuntee neljä järjestöä, joiden nimessä on tulevaisuuden tekijät. Tulevaisuuden tekijät ry on Tampereella 1999 rekisteröity yhdistys.

Oulussa ja Pohjois-Suomessa "tulevaisuuden tekijät" on Oulun yliopistoon ja paikalliseen 'teknologiaihmeeseen' liitetty sanapari. Oulun yliopisto käyttää sitä esitteissään, samoin jotkut muut tekniikan ylioppilaita kouluttavat.

Hienot nimet Suvi Lindén on antanut tausta"yhdistyksilleen". On toisaalta omilla rahoillaan tuleen istuvia poroporvareita ja toisaalta teknologiaihmettä.

Että sellaisiin on haluttu samaistua.

_________

Katso myös aiemmin vaalirahoituksesta kirjoitettua blogimerkintää.

Lisäys 27/8.5.2008:

Kokosin pienen linkkilistan blogeissa vaalirahoituksesta kirjoitetusta:

Kemppinen
* Kalli lipputankoon!

Sedis blog
* Luotettavaa rahoitusta poliitikoille
* Vaalirahoituksen tämän hetkinen tilanne

Soininvaara
* …sen lauluja laulat
* Vaalirahoitus ja jääviys?

Oksa merkintöjä
* Vaalirahoitus

Jukka Hankamäki
* Suomalainen korruptio

Jarmo Ryyti
* Pankkiiriliike Öhman ostolaidalla

Tuhat sanaa
* Kansanedustaja: Laista viis, toimin oman tunnon mukaan

Jokisipilä
* Kenen leipää syöt jne
* Vielä vaalirahoituksesta

Parlamentti
* Vaalirahoituksista

DOsome
* Toivo(to)n urakka

Googlen blogihaulla enempi.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset