lauantai 14. maaliskuuta 2009

Helvetiassa järkkyy


Maailman talouskriisi taitaa olla oletettua pahempi. Päivän uutiset kertoivat, että Sveitsi on suostunut avaamaan pankkisalaisuuksiensa verhoja. Finanssiarkkitehtuuria todenteolla aletaan muokata uuteen uskoon.

Sveitsin numerotilit ovat olleet jo pitkään käsite. Jopa siinä määrin, ettei asiaa voinut ohittaa kun Asterix ja Obelix kävivät Helvetiassa etsimässä alppikukkia.

Yhdysvallat, Saksa ja Ranska ovat kyllästyneet tiukkaan pankkisalaisuuteen. Vuosien mittaan sitä on hieman jo raotettu, epämieluisten valtiojohtajien ja diktaattorien tilien jäädyttämiseen maa on jo aikaisemmin suostunut.

Genevassa Asterix ja Obelix Emmentalixin ehdotuksesta hankkivat itselleen yhteisen tilin Zürixin pankista päästäkseen pakoon heitä etsiviä roomalaisia. Parivaljakko antaa valtakirjan tilinsä käyttämiseen Emmentalixille, jotta holviin piiloutuvat pääsisivät sieltä virallisesti ulos.

Sveitsiin ovat ulkomaalaiset tallettaneet kaikkiaan 1,7 biljoonaa euroa. Eipä siis ihme, että naapurimahtien ja rapakon takaiset veroviranomaiset ovat olleet kiinnostuneita mistä moinen summa on kertynyt. Onko verot ja muut suoritteet tulleet asianmukaisesti maksetuiksi ensin? Huomattavaa on, että Silvio Berlusconin johtama Italia ei ole uutisten mukaan ollut vaatimassa pankkisalaisuuden purkua.

Obelixin yöllinen nälkä ja salaisen tallelokeron oven murtaminen horjuttaa Zürixin pankin asiakkaana olevan roomalaisen decurion (kymmenenpäämiehen, alkukuvassa ja alla) uskon sveitsiläiseen pankkijärjestelmään.


Sveitsiläiset vakuuttavat, että he luovuttavat tietoja toisten maiden viranomaisille ainoastaan siinä tapauksessa, että on syytä epäillä rikosta, verorikosta. Jos tallettajalla ei ole mitään salattavaa, niin hän voi nukkua yönsä jatkossakin ihan rauhassa.

Päätökseen Sveitsi taipui vasta pakon edessä, maa oli jo päätymässä OECD:n hylkiömaiden listalle. Samalla Euroopan muut veroparatiisit Liechtenstein ja Andorra taipuivat samoihin vaatimuksiin.

Roomalaisella decuriolla ei liene pelkästään puhtaita jauhoja pussissaan. Kunhan rahainvartija Antabus saa selvitettyä kuvernöörien Flunssavirus ja Diplodocus tilit, niin pienempiäkin kaloja saattaa Roomaan sirkusareenalle päätyä.

Mutta siitä voinemme olla varmoja, että selvästi poliittisten kiistojen osapuoliksi sveitsiläiset eivät lähde. Tällaisille asiakkaille Zürixin pankin hienot ja siistit tilitilat ovat edelleen turvapaikka.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset