sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Nørrebron kansantalolla päätettyä


Eilen käytiin Bauhausissa tutustumassa, yllättäen liikkeessä vietettiinkin Naisten päivää jo ennakkoon, jo ovella naisille annettiin tohvelikukat ja kassakuitti paljasti kaiken olleen kymmenen prosentin alennuksessa.

Aivan tällaista tuskin Naisten päivän vietosta ajateltiin, kun Kööpenhaminaan 1897 rakennetulle Nørrebron kansantalolle kokoontui elokuussa 1910 noin sata naista 17 eri maasta. Agendalla oli naisten asema yhteiskunnassa ja yhdeksi keinoksi sen parantamiseen nähtiin erityisen päivän viettäminen.

Nørrebron kansantalolla oli koolla paljon kuuluisia naisia. Rosa Luxemburg, Aleksandra Kollontai, Anželika Balabanova, Clara Zetkin, tanskalaisista muun muassa maailman ensimmäinen naissukupuolinen ministeri Nina Bing, suomalaisista kokouksessa olivat mukana Miina Sillanpää, Hilda Herrala, Aura Kiiskinen, Hilja Pärssinen ja äänivaltaisena edustajana Ida Aalle-Teljo.

Suomalaisdelegaatiossa oli siis mukana kolme maailman ensimmäistä naispuolista kansanedustajaa, kuten YK:n sivuilla muistetaan.

Osassa Eurooppaa Naisten päivää vietettiin jo 1911, Suomessa viralliseksi juhlapäiväksi maaliskuun 8. vahvistettiin vasta 1975 Yhdistyneiden Kansakuntien samana vuonna vietetyn kansainvälisen naisten vuoden myötä.

Maaliskuun 8. viettopäiväksi vahvistui Pietarin tekstiilityöläisten tuona päivänä 1917 aloittaman lakon perusteella. Venäjällä Naisten päivä onkin ollut erityisessä arvossa, osaltaan siihen on vaikuttanut erillisen äitienpäivän puuttuminen.

Nørrebron kansantalo purettiin melko tarkkaan kaksi vuotta sitten. Purkamisen taustalla oli Ruth Evensen, tanskalaisen Faderhuset -vapaakirkon johtaja ja evankelista, "Ruthemor". Hänen näkemyksiensä on kuvailtu olevan lähellä amerikkalaista uskonnollista oikeistoa, hän ei hyväksy homoseksuaalisuutta tai naisten aborttioikeutta.

Kansantalon toiminta loppui jo 1960, paikalle suunniteltiin muun muassa Irma -nimistä supermarkettia, mutta viimein 1982 siitä tuli Kööpenhaminan kaupungin Nuorisotalo (Ungdomshuset).

Talon myynti Evensen johtamalle yritykselle ja sittemmin vapaakirkolle johtivat nuorisomellakoihin, Suomessakin oli tukimielenosoituksia. Maaliskuun alussa 2007 poliisi tyhjensi talon, ja 5. maaliskuuta sitä alettiin purkamaan. Tilalla on nykyisin "Ground 69" -- New Yorkin Kaksoistornien tuhon innoittamana.

Purkamisesta on Faderhuset netonnut hyvin. Se osti talon reilulla 2,5 miljoonalla kruunulla ja myi tyhjän tontin 15 miljoonalla. Samalla saatiin yksi Oikeasta Uskosta eksyneiden naisten muistomerkki tuhottua.

Onneksi Naisten päivä elää jo omaa elämäänsä.

Bauhausissa käynnin ansiosta aamulenkiltä tuleva nainen pääsee jälleen lämpimään suihkuun. Vikuuntunut termostaatti on iltapuhteena korvattu uudella.

Hyvää Naisten päivää!


* Kansainvälinen naisten päivä 8.3.2009


(tohvelikukan kuva oma, kansantalo ja Irma -kauppa wikipediasta)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset