tiistai 10. maaliskuuta 2009
Herschelin renkaat
Yksi vaikeimpia koskaan tenttimiäni kirjoja on ollut Gerholmin ja Magnussonin Ajatus, aate ja yhteiskunta (WSOY 1972). Aate- ja oppihistorian pikkujättiläinen (754 s.) oli tutkintovaatimuksissa yleisopintolukemistona, siis sellaisena yleissivistäviä perustietoja tarjoavana oppaana.
Aloitin lukemisen tietenkin liian myöhään ja tentin vastaisena yönä iski epätoivo. Herrat kertoivat 1700-luvun lopun astronomisista löydöistä ja muun muassa sellaisten planeettojen kuin Ceres, Pallas ja Herschel löytämisestä.
Yleissivistäviä perustietoja olin mielestäni kertaamassa, ja en edes tuntenut kaikkia planeettoja. Mitä kansa- ja peruskoulu olivatkaan minulta salanneet? (elimme 1980-luvua, eikä yöllisiä lisätietojen etsimismahdollisuuksia ollut)
Pääsin tentistä läpi vasta toisella yrittämällä.
Sittemmin on paljastunut, että Herschel on tutummasti Uranus. Sen löysi William Herschel (1738-1822), aluksi planeettaa kutsuttiin löytäjänsä mukaan ennen kuin planeettajärjestelmän nimikäytännön mukainen vahvistettiin.
Ceres ja Pallas olivat toisten löytöjä, mutta Herschel määritteli niiden tulevan aseman määrittävän nimen: asteroidi (kr. aster "tähti" + -eidos "muoto, malli"). Pluton arvonalennuksen yhteydessä ainakin Ceres pääsi kääpiöplaneetan asemaan.
William Herschelillä on käytössään silloisen maailman suurin kaukoputki. Teknisenä saavutuksena se noteerataan edelleenkin.
Oppihistoriallisesti William Herschel on nykyisin useimmin esillä siskonsa Caroline Herschelin (1750-1848) rinnalla. Caroline Herschel työskenteli veljensä assistenttina ja mielenkiintoa on herättänyt kumpi mitäkin löysi. Ainakin komeettojen parissa Caroline Herschel oli veljeään etevämpi.
Tämä kirjoitus sai innoituksen siitä, että tänään 1977 amerikkalainen tähtitieteilijäryhmä löysi Uranuksen renkaat. Tosin oppihistoria tietää Herschelien kirjanneen niiden olemassaolon jo 1789, mutta koska pariin vuosisataan kukaan ei renkaista ole mitään maininnut, niin löytö on annettu uudislöytäjien nimiin.
***
Venuksen kuun uudislöytäjää odotellessa suosittelen lukemistoksi: Tekno-Kekon mielekäs maailmanhistoria: 1761 Venuksen kuu
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Viimeisimmät kirjoitukset
Powered By Blogger Widgets
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti