perjantai 27. maaliskuuta 2009

Jamie Oliver -kasari



[Valokuvatorstain 125. haaste: keittiö]

Kolme päivää olen yrittänyt kokata tv-kokki Jamie Oliverin jalanjäljissä hänen nimeään kantavalla professionaalilla kasarilla. Pannun erikoisominaisuutena on lämmönilmaisin: keskellä oleva täplä muuttuu kokonaan punaiseksi, kun lämpötila on paistamiseen sopiva.

Täplää ja sen värimuutoksia seuratessa olen kerran saanut paistettua ruoan pohjaan (ensimmäinen yritys) ja kaksi kertaa karrelle meno on ollut lähellä. Viimeisin kerta melkein onnistui, kun yritin unohtaa koko erikoisominaisuuden.

Perunoita olen paistanut. Pyttipannua.

Pytt i panna eller pyttipanna, pyttipannan subst. maträtt med stekt potatis, lök, kött i bitar.

Pytin merkitystä olen pohtinut, mutta eipä paksummatkaan sanakirjat osaa siitä muuta sanoa kuin arkisissa yhteyksissä, kuten pyttipannussa, se tarkoittaa pientä, pieneksi pilkottua.

Pytteliten pienen pieni.

3 kommenttia:

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Svenska akademiens ordbok (http://g3.spraakdata.gu.se/saob/) ei ole helppolukuisin tuntemistani sanakirjoista, mutta jos ymmärrän oikein se tarjoaa pyttipannulle murrepohjaista etymologiaa "putta, pötta = stoppa i pannan". Pyttipannan rinnakkaismuotona puttipanna.

Pytt sanalle löytyy useampia merkintöjä. Häveliäänä ihmisenä en voi kaikkia tähän avata, joten jätetään loputkin kiinnostuneiden haettaviksi.

(SAOBn määritelmä pyttipannulle kuuluu kok. maträtt bestående av tärningar av potatis o. kött l. fläsk l. korv o. d. som stekts tillsammans med hackad lök o. kryddats med salt o. peppar m. m.; äv., särsk. i uttr. vege­tarisk pyttipanna, om dylik rätt tillagad av tärningar av potatis o. morötter o. svamp o. d. )

Anonyymi kirjoitti...

Eli vaarallinen kasari :D
Mukava tuo höyry kun nousee pannusta niin näkee että oikeasti tapahtuu jotain.

Reijo Valta kirjoitti...

Kiitos Kaisa, tuonne Saobiin en hoksannutkaan kurkata. Bertil Molden yksiosainen, kuvitettu sanakirja on hyllyssä.

Jotakin viimeiseksi pannulle päätyvää jämiä ja rippeitä siis. Saob on armeliaampi myös reseptin suhteen, ja tuntee kasvisvaihtoehdon jo vuodelta 1940 (porkkanoita, sieniä jne).

Maru: siellä kannen alla pytit lämpenevät, kiehkuroita ilmaan tuottavat.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset