perjantai 26. kesäkuuta 2009

Kesälukemista alennuskoreista

[Kesäkirjakimara: johdanto, osat 1, 2, 3, 4, 5 ja 6]

Kirjakaupan alennuskoreista tuntuu kesäisin läytyvän enemmän mielenkiintoisia kirjoja kuin muina vuodenaikoina. Osin syy on varmaan kirjojen valitsijassa, osin siinä, että valinnat tehdään vierailla paikkakunnilla.

Kesällä lukija on vapaalla. Hänellä on itseltä saatu lupa ottaa luettavakseen tavanomaisesta poikkeavaa. Kun alennuskorien hinnat vielä sattuvat kohdilleen, vaikkapa euroon per nide, nirsompikin ammattilukija saattaa heltyä ostohurmokseen. Jota myöhemmin perustelee itselleen hyvinä löytöinä, uusina tuttavuuksina tai sattumina.

Kesälukemisen hankkiminen ei kuitenkaan ole täysin päämäärätöntä hapuilua. Valintoihin ohjaavat aikaisemmat kokemukset ja mieltymykset, samoin kuin talvellakin, mutta kesän lämpimässä heikommillekin mieli- ja muistikuville antaa vallan.

Ihan tuntemattomaankin uskaltautuu, jos kansitaide antaa virikkeen, muistikuvan, häivähdyksen jostakin tutusta, mutta ajatuksen tavoittamattomasta. Kotona lukiessa se ehkä hahmottuisi.

Tällaisin ajatuksin hankin juhannuksen jälkeen kuusi kirjaa Varkauden Portista, alekirjakaupan poistokorista. Ostopaikka ei kuvaa mitenkään kirjojen sisältöä, ne vain kirjan elämänkaaressa sattuivat alelaariin kesäksi 2009 vuosina 1998-2006 painettuina ja kustannettuina teoksina.

* Alanen, Milka & Kero, Esa. Kuolema Kreikassa. Sarmala s.a.
* Aronpuro, Kari. Paon viivoja. Kirjayhtymä 1998.
* Grossman, David. Leijonahunaja. Simsonin tarina. Tammi 2006.
* Khariton. Kallirhoe (suom. Maarit Kaimio). WSOY 2000.
* Paasonen, Markku. Voittokulku. Tammi 2001.
* Rimminen, Mikko & Salokorpi, Kyösti. Hämärä luonto - aamunkoista yön tuhmaan lintuun. Tammi 2001. 2 p.

Lähiviikkoina kirjoitan kirjojen herättämistä ajatuksista, tunnelmista ja sisällöistäkin mahdollisesti.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset