keskiviikko 13. tammikuuta 2010

Elementtejä olkipaalirakentamiseen


1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa Suomessakin oli useita olkipaalirakentamisen koeprojekteja, kirjallisuuttakin julkaistiin. Olkipaaleista rakentaminen on vanhastaan tunnettu keino, joka ei tosin koskaan laajaan suosioon ole noussut. Vuosikymmen sitten toteutetut talot hakivat innoistusta siitä, että oljesta voidaan toteuttaa erikoisiakin muotoja, kaarevia tai vaikka aaltoilevia seiniä, yms. Jotkut Suomeenkin tehdyistä olkipaalitaloista olivat kuin sadusta.

Nyt meneillään olevissa projekteissa korostetaan oljen ekologisuutta vielä enemmän kuin aikaisemmin. Olkipaaleista voi tehdä kantaviakin rakenteita, tuolloin tosin on rakennusvaiheessa muistettava seinien painuvan ensimmäisinä vuosina jonkin verran.

Yleensä olkipaaleja on käytetty eristeenä. Tällainen on esimerkiksi Juha-Pekka Riuttamäen suunnittelema luonnonmukainen matalaenergiatalo Helsingin Viikissä. Kantavat rakenteet ovat puusta.

Brittiläinen Modcell on kehitellyt olkipaaliseinäelementin, joista rakentamalla se on toteuttanut muutamia isompiakin hankkeita ja omakotihaaveilijaa kiinnostavan sokeripalaa muistuttavan koetalon yhdessä Balen yliopiston kanssa.

Pieni, kaksikerroksinen talo on myös seinäelementeistä toteutettu. Elementeissä on leveän puukehikon sisään sovitettu ikkunoita, ovia ja olkipaaleja tarpeen mukaan. Olkipinnat on käsitelty hengittävällä kalkki/savipinnoitteella, lopullisessa rakennuksessa on myös levy/lautaverhoilu.

Modcell on saanut taloistaan ja tuotteistaan useita palkintoja. Olki rakennusaineena on mitä ympäristö- ja ilmastoystävällisin. Talolla on negatiivinen hiilijalanjälki, eli se sitoo oljen hiilidioksidit hyötykäyttöön ilmakehään joutumasta.

Ehkäpä joku Suomessakin innostuisi olkiseinäelementtejä tarjoamaan. Niistä olkitalon rakentaminen olisi muillekin kuin asiaa syvällisesti vihkiytyneille mahdollista.


Ei olkipaalitalokokeilut ole Suomestakaan kadonneet. Heinävedelle on suunnitteilla uusi, jota parissakin blogissa esitellään (Pro Village, Luonnonmukainen rakentaminen) muiden aiheiden ohella. Hanketta toteuttava Henry Björklid on koonnut suunnitelmansa yhteen pdf-tiedostoiksi.

Heinäveden projektissa tuntuu olevan kosolti idealismia mukana. Hyvä niin. Parempi, että ihmiset tekevät unelmatalojaan kuin remontoivat amerikkalaisohjelmien kiinteistönvälittäjien ohjeiden mukaan "arvokkaammiksi".



* Modcellin BaleHouse@Bath, muita projekteja ja seinäelementtien rakenne.
* Modcellin BaleHouse inhabitat-sivuilla (paremmat kuvat kuin modcellin omilla sivuilla, myös aavikolle toteutettua olkipaalitaloa esitellään)
* Wikipedian olkipaalirakentaminen -hakusana (linkit ei ajantasalla)
* Henry Björklid: suunnitelmat, Perustustyöt ja alapohjan tuuletus, olkipaalirakentaminen, olkipaali lämmöneristeenä.
* Virpi Tuomi. Talo olkipaaleista. Multikustannus 2001.

Katso myös: Märkänevä olkipaalitalo 12.2.2013.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys!

Kiitos kirjoituksestasi. :-)
Juu, teemme tätä olkipaalityötä ja sen edistämistä Tero Syväsen kanssa.

Saat vapaasti käyttää hänen kuviaan. Niinkuin ehkä olet huomannut,Tero on "copyleft'annut" kuvansa, eli niitä saa vapaasti käyttää, kunhan mainitsee tekijän.


Henry

Reijo Valta kirjoitti...

Kiitokset itsellenne.

Seurailen edistymistä ja mahdollisesti kirjoitankin.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset