maanantai 13. joulukuuta 2010

Diacor ja Aleksis Kivi


Viime perjantaina helsinkiläinen yksityinen lääkäriasema Diacor julkaisi mainoksen, jossa oli suuri kuva Aleksis Kivestä (yllä). Diacor Oy on entinen Helsingin Diakonissalaitos, kansalliskirjailijan kuvalla lienee tahdottu osoittaa lääkäritoiminnan pitkää historiaa.

Mainoksessa Aleksis Kiven otsassa on laastari.

Yleinen peruskoulusivistys kertoo, että Aleksis Kivellä tosiaan oli viimeisinä einvuosinaan päässä vikaa. Mutta enemmän sellaista kallon sisäistä ongelmaa.

Diacorissa ei varmaan ole mainosta loppuun asti mietitty. Onko yksityisen terveydenhuollon ratkaisu mielenterveysongelmiin laastari?

Jo seuraavana päivänä Helsingin Sanomat rientävät apuun kulttuurisivujen lyhyissä havainnoissa. Lehtikin muistuttaa, että "Kivellä oli vikaa päässä". Mutta niitä vaivoja ei hoidettu Diakonissalaitoksella vaan Uudella klinikalla Unioninkadulla ja Lapinlahden sairaalassa.

Hesarin mukaan aikalaiset epäilivät taudin syyksi lavantaudista jäänyttä märkäpaisetta tai aivokuppaa. Uuden klinikan lääkäri, arkkiatri Otto E. Hjelt lähettää kirjailijan diagnoosilla ”melankolia” Lapinlahden mielisairaalaan, jossa ylilääkäri A. Th. Saelan arvuuttelee tautia: ”Anemia? Juopottelu? Loukattu kirjailijakunnia.”

Tämä viimeksi mainittu on Kiven kirjailijauran vaiheisiin sopivana jäänyt elämään. Tätä Hannu Mäkeläkin korostaa romaanissaan Kivi (Tammi 2010).

Hesarin jutussa loukattua kunniaa ei mainita. Sen sijaan mainitaan lyijykynällä tehty lisäys potilaskertomukseen, jonka mukaan potilas oli ahkera onanoija.

Sekin jutussa jää mainitsematta, että Kivi passitettiin hoitolaitoksesta veljensä Alpertin hoteisiin kun hänet todettiin parantumattomaksi. Albert Stenvallin perheen asuma Syvälahden torppa on museoitu, siellä Kivi kuoli vuoden 1872 lopussa. Tuusulassa itse kukin voi käydä toteamassa tilojen sopivuuden omaishoitoon.

Niin. Yksityiset lääkäriasemat tarvitsevat pitkää historiaa osoittaakseen etteivät ole pelkästään rahantekokoneita. Mutta pitkään historiaan viittaaminen lääketieteessä tuo esiin kaikenlaista epäinhimillistä. Kuten luokkayhteiskunnan.


* Eino Kauppi. Aleksis Kiven sairaus A.Th. Sælanin muistiinpanojen valossa. aleksiskivi-kansalliskirjailija.fi (alk. 1945)

* Aleksis Kiven kuolinmökki. Tuusula.fi

2 kommenttia:

Riku Riemu kirjoitti...

Ensin luulin uudeksi klinikaksi vanhaa venäläistä sotilassairaalaa (nyk. Topelia, Unionink. 38), mutta ei se se ole, vaan tämä Unioninkatu 33.

Vanha klinikka oli Unionink. 37.

Nykyisin kaikki rakennukset yliopiston käytössä.

(trivia joskus vie)

Reijo Valta kirjoitti...

Hyvähän näitä on tarkentaa, varsinkin kun on sellainen harvinainen tilanne, että rakennukset vielä ovat olemassa.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset