tiistai 14. joulukuuta 2010

Mona Lisan silmien koodi


Iltapalehti otti ja kertoi suomalaisillekin maailmalla leviävän uutisen Mona Lisan silmien koodista. Italialainen taidehistorioitsija Silvano Vinceti oli tehnyt tutkimusmatkan Pariisin Louvreen ja siellä, hänen katsellessaan kuulua taulua, oli arvoituksellisen hahmon silmäluomista erottunut salainen viesti!

Vinceti oli erottanut vasemman silmän yläluomessa kirjaimet L ja V kun oli etsimällä etsinyt. Nämä Vincetin tulkinnan mukaan ovat tietenkin Leonardo de Vincin nimikirjaimet.

Varsinainen salainen viesti löytyi maalauksessa suurempana olevan oikean silmän yltä. Vinceti ei ole aivan varma mitä siellä on, mutta hän hahmottelee: CE tai B, ja 72 tai L2.

Tavallisen turistin on turha mennä koodia tölläilemään, sillä Vincetin mukaan ne eivät päivänvalossa näy. Tiedä sitten miten Vinceti on saattanut Louvressa muunlaisen valaistuksen järjestää?

Kukapa mies tämä Silvano Vinceti on? Haku nimellä tuo ensimmäiseksi tulokseksi The Wall Street Journalin jutun viime maaliskuulta. Siinä kerrotaan, että Vinceti oli löytänyt Michelangelon luut.

- Minulla on nenää tällaisille asioille, Vinceti kertoo toimittajalle miten hän on pystynyt erottamaan toisen kuulun maalarin luut tuhansien ja tuhansien samaan paikkaan haudattujen ihmisten joukosta.

Ja nyt Vincetillä on silmää.

The Wall Street Journalissa osataan kertoa Silvano Vincetin taustoista tarkemmin. Hän ei ole taidehistorioitsija, eikä hänellä ole minkäänlaista tutkijataustaa. Hän on tv-juontaja, joka nyky-Italiassa näyttää antavan valtuuden toimia minkätahansa alan asiantuntijana.

On Vinceti useampiakin kirjoja kirjoittanut ja tv-sarjat ovat DVD:llä saatavina. Toistaiseksi ainoastaan italiaksi.

Ehkä Dan Brownin Da Vinci koodin myöhäisessä jälkivalossa vielä tällainenkin juttu kiehtoo mieliä ja tuo lisän Mona Lisan moninaisiin vaiheisiin populaarikulttuurissa. Ehkäpä Vincetiä saatetaan jopa kääntää muille valtakielille.

Itse mieluimmin odottelen jatkoa Professori Anni Isotalon tutkimuksiin.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset