tiistai 7. joulukuuta 2010

Ilman päähinettä

Sunnuntain Helsingin Sanomissa kyseltiin puolueiden johtajilta verotuksen tarkoitusta. Vastaukset hämmästyttivät.

Esitetty kysymys oli: "Mikä on mielestäsi verotuksen tärkein tehtävä?"

En tiedä onko kysymys esitetty yksittäisenä vai osana laajempaa kysymyssarjaa. Joka tapauksessa tähän vastaaminen olisi antanut hyvän mahdollisuuden esitellä oman puolueen yhteiskunnallisia näkemyksiä ja aatemaailmaa.

Kukaan ei tarttunut mahdollisuuteen. Ja vain yksi vastaus oli erilainen kuin toisten.

Erottujan arvaattekin, vaikka juttua ette olisi lukeneetkaan. Timo Soini vastasi, että "sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteuttaminen ja rahoittaminen".

Kaikki muut vastasivat julkisten/hyvinvointivaltion palveluiden/menojen rahoittaminen. Mitättömin vivahde-eroin.

Eilen automatkalla radiossa kolumnoitiin hatuista ja myssyistä. Nuo 1700-luvun Ruotsin "puolueet" ennen Kustaa III:n vallankaappausta taistelivat maan poliittisesta suunnasta.

Tosiasiallisia puolueita eivät päähineet olleet. Hatut ajoivat ulkopolitiikassa Ranskaan tukeutumista, ja talouspolitiikassa tiukkaa säätelyä. Myssyt puolestaan olivat Venäjä-myönteisiä ja elinkeinovapauden kannalla.

Ulkopoliittinen puoli päähineistä muistetaan paremmin, jo Hattujen sodasta (1741-43). Lasse Lehtinen on puhunut hatuista ja myssyistä nykyajan Nato-kysymyksessä. Lehtinen arveli, että pelkästään myssyjen pitkän kauden vuoksi hatut Suomen Natoon jossakin välissä vievät.

Ruotsissa aikoinaan ajateltiin, että maan politiikkaan voimakkaasti vaikuttaneet puolueet olivat Jumalan rangaistus. Mutta jopa piispat puolustivat puolueita. Nehän olivat osoitus kansakunnan "vapaudesta".

Mihin veroja kerätään? Vastauksessa olisi voinut kertoa, miksi pitää valtiota ja julkishallintoa niin tärkeänä, että sille pitää veroja maksaa. Oikeudenmukaisuus olisi saanut useammassa vastauksessa olla. Tai turvallisuus, tai mitä eri ideologisista valtionäkemyksistä tärkeimmäksi tehtäväksi nähdäänkään.

Nyt kaikki kättelivät ja tanssivat linnan juhlissa ilman päähineitä.


(kuva Pyhännän Kansannevalta)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset