keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Viihde myy eli kirjallisesta julkisuudesta


Mitä Nyt? -palstalla Forum24-ilmaisjakelulehdessä pyritään käsittelemään oululaisia tai oululaislähtöisiä asioita ja ihmisiä satiirillis-leikillisellä asenteella. Olen antanut kertoa itselleni, että palsta noudattaa toimituksellisena linjauksenaan kahta oululaista perihyvettä: otetaan kanssaihmisesta turhat luulot pois, ja kerta joku tikun nokkaan otettiin niin samalla kerrotaan muukin tiedetty epäilyttävä.

Maanantaina lehdessä otettiin käsittelyyn Riikka Pulkkinen otsakkeella "Kansakunnan kaapin päälle".

Liikkeelle lähdetään taustoituksella. Pulkkisen vanhemmat ovat lääkäri ja juristi.

Nuoruudessaan Pulkkinen kävi Kastellin urheilulukion ja edusti Oulun Pyrintöä. Tästä saadaan oivat sytykkeet jutun rakenteluun. "Olympiavoitosta aikoinaan haaveillut keskipitkänmatkan juoksija kiri kiiteltyjen kirjailijoiden kaartiin jo esikoisteoksellaan Raja."

Vaikka olympiamitali jäi saamatta, toisella yrityksellä Pulkkinen ylsi kirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi. Vaikka itse palkintoa ei tullutkaan, niin Totta-romaanin myyntiluvut ovat "jo yli 60 000 kappaletta, ja käännösoikeuksiakin on myyty ympäri maailman".

Vaikka luku onkin iso, niin lehdestä muistutetaan, että Pulkkisella on vielä pitkä matka Sofi Oksaseen, jonka "Puhdistus on kaikkien aikojen myydyimpiä kotimaisia romaaneja 170 000 kappaleen myynnillä".

Keskipitkien matkojen juoksijalla on siis vielä suorittamista. Vaikka otsikossa kaapin päälle nostettiinkin.

Harmillisesti Forum24:n toimittajilta on jäänyt huomaamatta Ymmärrettävän runouden liiton vuosi sitten tekemä kaavio (kuva yllä) kauneuden ja kirjamyynnin välisestä yhteydestä. Siitäkin olisi ehkä voinut jotakin jutussa mainita, satiirillis-leikillisesti.

Ymmärrettävän runouden liitto laati kaavion syksyn 2009 kirjamyynti mielessään. Pohjois-pohjalaisen Antti Hyryn Uunia oli tuolloin myyty 45 000 kappaletta. Kaaviota seuraten Pulkkinen on siis Hyryä kauniimpi, mutta Oksanen on kaikkien edellä.

Kummallinen paikka tuo kansakunnan kaapinpäällys, jos sielläkin hyllyjä on. Mutta urheilutermeillähän tässä oltiin liikkeessä. Jokaiselle on omat tarkat senttinsä, pisteensä ja tuloksensa.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset