torstai 30. joulukuuta 2010
Saddamin verikoraani
Tänään on kulunut neljä vuotta Irakin entisen johtajan Saddam Husseinin (1937-2006) hirttämisestä. Vallasta syöksemisestä on yli kahdeksan vuotta, mutta reilut parikymmentä vuotta maata johtaneen diktaattorin toimet puhuttavat edelleen.
Hieman ennen joulua puheenaiheeksi nousi Husseinin 60-vuotispäiväpäätöksenään teettämä koraani. 1990-luvun lopulla Hussein noin kolmen vuoden ajan luovutti verta ja kalligrafi Abbas Shakir Joudi kirjoitti sillä koko pyhän kirjan, kaikki 114 suuraa. Työ alkoi 1997 osana Husseinin 60-vuotisjuhlallisuuksia. Valmista 605-sivuista työtä esiteltiin vuonna 2000 kansalle. Se oli vaatinut 27 litraa johtajan verta.
Yhdysvaltojen liittolaisineen miehittäessä Irakin monet julkiset Saddam Husseinia ylistävät muistomerkit tuhottiin. Irakilaiset eivät miehittäjään kulttuuriperinnön suhteen luottaneet. Monet kansalliset aarteet vietiin miehittäjiltä suojaan. Kansallismuseon autiutta ihmeteltiin heti valloituksen jälkeen.
Kokoelmat on paljastettu uudelle isännälle turvasäilöistä pikku hiljaa. Ja nyt siis Husseinin verellä kirjoitettu koraani.
Teoskappale on itsessään uskonnollinen dilemma, ainakin sunnien uskonnollisten johtajien mukaan. Koraania ei saisi verellä kopioida, mutta toisaalta koraania ei saa myöskään hävittää. Jälkimmäinen painaa ilmeisesti enemmän.
Verikoraanista on englanninkielisessä wikipediassa jo oma artikkelinsa (Blood Qur'an). Netissä keskustelun aiheiksi nousevat teemat saavat nopeasti omat "neutraalit" esityksensä.
Olisin historia- ja arkistoalan ihmisenä taipuvainen samaan ratkaisuun kuin sunnien uskonnolliset johtajat. Muistomerkkejä ei pitäisi hävittää. Ne voi siirtää jonnekin arkistojen syrjäkäytäville.
Jos verikoraani mahdollisesti tuodaan joskus uudestaan julkisesti esille, niin sen merkitys on taatusti erilainen kuin kymmenen vuotta sitten Husseinin ollessa vallassa.
Verikoraani on Irakissa helppo arkistoon vietävä. Mutta entä Saddam Husseinin kolmesataa palatsia tai maailman pisimmän historian arkeologisten kohteiden entistäminen? Työmailla joka 50. tiili muistuttaa entistämistöiden aloittajasta. Jokunen Saddamin palatsi on päätetty purkaa, mutta toivottavasti kosto ei ulotu sumereihin saakka.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Viimeisimmät kirjoitukset
Powered By Blogger Widgets
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti