keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Tositarinoiden ihmiset: Venninen ja Pykälävaaran Päätalo


Yleisradion Tosi tarina -sarjassa on vuosien mittaan esitelty mitä erilaisempia suomalaisia. Yksi monelle mieleenpainuneista oli Johan Venninen (1909-2008), joka sokeudestaan huolimatta rakenteli ja värkkäili kaikenlaista, räjäytteli tonttinsa kallioon tilan saunalle. Eilen esitetyssä jatkodokumentissa Vennisen testamentti (2008) siskonpoika esitteli paikkoja ja muisteli. Venninen itsekin oli äänessä.

Saunan katto jäi Venniseltä paneloimatta, ja pari kallion nurkkaa kaivon vierestä räjäyttämättä. Saappaat jalassa Venninen kaatui, kertoi siskonpoika lääkärin sanoneen.

Toinenkin Tosi tarinoiden esiinnostama teräsvaari oli televisiossa eilen. Itä-Suomen alueuutiset haastatteli sata vuotta täyttänyttä Otto Rummukaista (s. 1910), Pykälävaaran Päätaloa.

Kirjoittaminen oli kiinnostanut Rummukaista pitkään, vaimon lähdettyä ja lasten kasvettua Rummukaiselle oli jäänyt aikaa harrastuksille. Tekstejä hän julkikin 1970-luvulta lähtien lehdissä ja kirjoittajapiirien antologioissa.

Kunnes kypsyi päätös julkaista omakustanne Kalliolinna - novelleja ja pakinoita vuonna 1993. Seuraava Taistelu kalliolinnasta ilmestyi 1995, ja sen jälkeen joka vuosi syntyi uusi kirja aina vuoteen 2008 saakka. Viimeisin on romaani Katajasaaren vangit.

Tosi tarinassa seurattiin Rummukaisen kirjanmyyntiä. Rummukainen kulki polkupyörällä Värtsilän ja Tohmajärven kyliä tarjoten kirjojaan talosta taloon. Myyntityöhön hän oli varannut kuukauden vuodessa, kierrellessä painos hupeni vajaan parinkymmenen kirjan vauhtia.

Kustakin kirjasta Rummukainen otti neljänsadan kappaleen painoksen. Paitsi vuoden 2002 kirjasta Huutolaispoika piti ottaa toinen painos kovan kysynnän vuoksi. Juuri tuona vuonna televisiossa esitettiin Erkki Määttäsen ohjaama Pykälävaaran Päätalo.

Eilisessä syntymäpäivähaastattelussa kerrottiin, että kaikki kirjat on myyty. Tekijällä on vain yksi kappale kutakin jäljellä.

Viime marraskuussa Otto Rummukainen sai palkinnon. Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri palkitsi Rummukaisen sinnikkäästä kirjailijantyöstään Vuoden Kynällä.

Palkinnon perusteluissa todetaan:
Kirjailija Otto Rummukaisesta on tullut legenda. Hänen teoksensa ovat paikallisia bestsellereitä. YLE:n dokumentissa häntä kutsuttiin Pykälävaaran Päätaloksi. Sitkeä kirjailija on takonut kaikki teoksensa mekaanisella kirjoituskoneella. Hän on myynyt teoksiaan Pohjois-Karjalan kylillä ovelta ovelle ja pyöräilykilometrejä myyntimatkoilla on kertynyt usein yli kolme tuhatta syksyä kohden.* Kirjailija Otto Rummukaiselle Ukrin Vuoden kynä 2010. ukri.net
* Arto Miettinen. Pykälävaaran pieni suuri mies. Viikko Pohjois-Savo 12.10.2010
* Tosi tarina: Pykälävaaran Päätalo. yle.fi
* Johan on Venninen. Elävä arkisto.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset