sunnuntai 26. joulukuuta 2010

Journalistin joulu


Tapanina pitäisi alkaa joulun karnevalistinen osuus täydellisen rauhoittumisen joulupäivän jälkeen. Pakanallisina aikoina tapaninpäivä on ollut hevosjuhla, siitä juontuu tapaninajelut. Päivän rauhan jälkeen pääsi myös vieraisille ja tansseihin. Ennen on pidetty huolta siitä kuka joulupäivän jälkeen ensimmäisenä tulee vieraaksi: seksistisesti ajateltiin miehen tuovan onnea, naisen taas kaikkea pahaa. Onneksi huonoa onnea vastaan yhteishengessä osattiin taistella. Nuorista, naimattomista miehistä koostuvat porukat kiersivät kylän talot saaden viinaryypyt palkkioksi sukupuolestaan.

Nykyisempinä aikoina joulunakaan ei ole uutisrauhaa. Poloiset journalistit joutuvat päivystämään nettilehdissä ja televisiossa kaikki arjet ja pyhät. Joulunajan tv-uutislähetysten silloin parikymmentä vuotta piti tappaa sanomalehdet kokonaan, mutta eivät nuo uhkakuvat tainneet toteutua.

Ja nyt sanomalehdet maksavat palkkaa nettilehtiensä ajantasaisina pitämisestä, vaikka sen internetinkin piti sanomalehdet tappaa.

Karsea on ollut paperilehden puute aamulla. Joulusikojen (ts. joulupäivän vieraiden) kanssa sitä harmiteltiin.

Mutta mitä nettilehti on jouluksi tarjonnut? Savon Sanomien levikkialueella kun ollaan, niin otetaan tarkasteluun se.

Aatonaattona lehti otti teemakseen interaktiivisuuden. Lukijoita innostettiin lähettämään omia jouluisia kuviaan kaiken kansan ihasteltavaksi. Aikaisemmin aloitettu kuvakilpailu himoittavimmasta piparkakkutalosta eteni finaaliin. Lukijat saattoivat äänestää kahdeksasta finalistista parasta. Puijon tornikin oli piparkakkumuotoon saatettu jossakin kekseliäässä kodissa.

Vehmessalmella isäntä poltti melkein talonsa. Jäätyneitä putkia liekillä sulatellessa tuli oli tarttunut väärään paikkaan. Joulupäivänä muistuteltiin, että nyt kun pakkaset lauhtuvat, niin jäätyneen putken halkeaminen on melko todennäköistä.

Viihdeuutisissa kerrottiin joulupukin jumpasta (katso video), ja että pukki lähti matkaan linja-autolla. Kotimaan uutisten puolella taas pukin tiedettiin olleen Kankaanpäässä kännikuskin kyydissä.

Varkaudessa aattona joulukinkun paisto ei ollut sujunut perinteisten sääntöjen mukaan. Kolmen hengen porukassa oli nostatettu henkeä ja puukko oli lipsahtanut erään seurueeseen kuuluneen kaulaan. Uutispäivityksessä poliisista kerrottiin, ettei lipsahduksen uhri ole enää hengenvaarassa.

Mutta noin yleensä ottaen Suomessa on vietetty joulua varsin rauhallisesti.

Juhlan loppumista jo enteillen kerrottiin paluuliikenteeläisille, että lumisateessa matkaa saatte tehdä.

Kaikille kilteille sen sijaan valistetaan, että lahjapaperin paikka on sekajätteissä.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset