sunnuntai 16. joulukuuta 2012

1127 Walnut AvenueTeeman elokuvafestivaalien päätöspäivänä esitettiin Ohukaisen ja Paksukaisen lyhytelokuvia. Niistä ikimuistoisimpia on Muuttomiehet pulassa (The Music Box, Yhdysvallat 1932), joka palkittiinkin Oscar-pystillä. Laurelin ja Hardyn kuljetusliike on saanut tehtäväkseen vielä automaattipianon osoitteeseen 1127 Walnut Avenue. Sinne näyttivät johtavan pitkät portaat (kuva yllä).

Lyhärissä mainittua osoitetta ei ole olemassa, mutta niissä kuljetut portaat ovat Los Angelesin Silve Laken kaupunginosassa. Googlen karttojen mukaan ne alkavat  946 North Vendome Streetin kohdilta, ja nousevat Descanso Drivelle.

Silver Lake on mäkistä maastoa. Elokuvan kuvaamispaikan lähistöllä on ainakin kolmet julkiset portaat. Nyttemmin kuvauspaikka tunnetaan Music Box Stairsina. Kuvausten aikaan portaiden oikealla puolella ollut asuinrakennus on edelleen paikallaan. Vasemmalla puolella olleelle tyhjälle tontille on nyttemmin rakennettu ja 131 askelman portaiden näyttävyys ei ole ennallaan.

Laurel ja Hardy eivät olleet ensimmäiset jotka kuvasivat portailla. Vuonna 1925 paikalla kuvattiin Charley Chase -lyhäri Isn't Life Terrible (Yhdysvallat 1932). Molemmilla elokuvilla oli sama tuottaja, Hal Roach, ja Oliver Hardy näytteli pärkässä Chasen lankoa. Vuonna 1925 ei oltu vielä kummallekaan puolelle portaita rakennettu. Roachin, Laurelin, Hardyn ja kumppaneiden kuvaustiimi kävi portailla kuvaamassa 1927 elokuvan Hats Off, mutta tuo filmi on kadonnut. Muuttomiehet pulassa perustui osin samaan käsikirjoitukseen kuin kadonnut filmi.

Los Angelesissa on portaiden elokuvahistoriallista merkitystä portaiden nimeämiseksi lisäksi muistettu Laurelin ja Hardyn puistolla (Laurel and Hardy Park), joka on lähellä Music Box Stairsin alapäätä.
Näytä suurempi kartta

3 kommenttia:

Riku Riemu kirjoitti...

Laurel ja Hardyn pätkän katsoin tämän vuoksi juutuubista. Niin perushuumoria kuin vain voi olla, siksi parempaa kuin moni paremmaksi taiteeksi kutsuttu.

Syvällistä ja viisasta.

Laurel oli se työteliäs ja ahkera, Hardy tykkäsi uppoutua pokeriin ja hauskanpitoon; sitä ei moni pysty ymmärtämään.

Reijo Valta kirjoitti...

Juutuupissa olikin kaikenlaista tähän aiheeseen liittyen. Samansisältöisesti tämän kirjoituksen kanssa portaita on käyty katsomassa 1979 ja uudempana aikana kun paikalla on jo kyltti ja muistolaatta.

Lisäksi suositeltiin katsottavaksi Vähän tunnetun Los Angelesin jatkoa, jossa tunnetun autokaupungin ihmisille selvitetään mm. miksi julkisia portaita aikoinaan rakennettiin.

Reijo Valta kirjoitti...

siis jaksoa, ei jatkoa

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset