tiistai 18. joulukuuta 2012

Paul Kleen taulunnimiä

Paul Klee. Polyfonia, 1932.

Vuonna 2000 Bo Carpelan julkaisi kirjan Namnet på tavlan Klee målade (Schildts 2000). Teoksen nimen mukaisesti kirja sisältää sata proosarunoa, joilla on Paul Kleen (1879-1940) maalauksen nimet. Carpelan käytti aiheenaan nimenomaan taulujen nimiä, hän ei juurikaan välittänyt teosten kuva-aiheista.

Ajatus on kiintoista. Tänään 1879 Paul Klee syntyi. Siksi siis tunnin mittainen kirjoitusrupeama Kleen taulujen nimistä.


Aihe Hamametista

Monilla Afrikan länsirannikon valtioilla on siirtomaa-ajalta juontuvat nimet. Eurooppalaiset nimesivät rannikon tukikohtiaan sieltä saatavan kauppatavaran mukaan. Norsunluurannikko (Côte d’Ivoire) on näistä maiden nimistä edelleen käytössä. Aikaisemmin puhuttiin myös Kultarannikosta ja Orjarannikosta.

Tunisian rannikkon karttaa katsellessa huomio kiinnittyy Hamametin rantabulevardiin. Sille on annettu nimeksi Route Touristique.


Trumpetin ääniä

Kornetti on kiehtova orkesterisoitin. Vaskitorvi luo pastoraalimaisemaa sinfonian pauhuun, helähtää kuin paimentorvi tarvittaessa. Kornetti on muutakin, ratsuväen sotilasarvo tai saman aselajin osastosta käytetty nimitys. Suuria kornetisteja ei ole tainnut populäärimusiikki tuntea sitten Bix Beiderbecken (k. 1931). Eikä kornettia taideta oikein soolosoittimenakaan pitää.

Trumpetti sen sijaan on soolosoitin. Trumpetti jalostaa huulien pärisyttelyn aivan toiseen potenssiin.


Punainen ilmapallo

Vapun väri on punainen. Vaikka poliittiset värisuhteet ovat muuttuneet. Kun kolumnoija kirjoittaa iloisen värisestä ilmapallosta örisijäksi väsähtäneen juhlijan kädessä, pallon väri on joku toinen.

Kind of blue.


Kalamagiaa

Oulujärven kalat ovat kantasuomalaisia lajeja. Vaikka joki on padottu, elää vahvana usko, että jossakin järven syövereissä vielä elää oma lohikantansa.

Niinpä papin, parhaan luterilaisen kappalaisenkin, on nöyrryttävä. Syljettävä, ja pyydettävä Ahdilta antia.


Päätie ja sivuteitä


____________________________________________
  |               |                |                    |____          
  |
  |Ilta

Aamulla piti aloittaa uusi elämä. Päivä ei sellaiseen ollut suosiollinen. Illalla voi antaa periksi. Aamulla voi aloittaa uuden elämän.


Hedelmiä punaisella

Punainen on vahva väri. Toimenpiteitä vaativa, ei sellainen illan sininen hetki.

Vahva punainen tausta hävittää muut värit. Mikä tahansa näyttää punaiselta, kun taustavalo, kuten tulivuoresta sykkivä laava, on riittävän jyrkkä.

Silti punaiset jouluomenat ovat maultaan parhaita.


Valloittaja

Kublai-kaani antoi vuonna 1271 valtakunnalleen nimeksi Yuán. Suuri valloittaja oli joukkoineen tehnyt melkoisen työn. Uurastanut, ratsastanut, voittanut.

Kiinan historiassa aika tunnetaan Yuan-dynastiana.


Polyfonia

Lampipolyypit ovat käytännössä kuolemattomia. Ne ovat myös huomaamattomia, eivät tee itsestään numeroa vaikka niitä on käytännössä kaikissa vesissä. Entisaikain luonnontieteilijät kavahtivat kasvia. He nimesivät sen hirviön mukaan hydraksi, monipäiseksi, joka kasvatti katkaistun pään tilalle kaksi uutta.

Hiljainen, huomaamaton ikuisuus.2 kommenttia:

Marmustoi kirjoitti...

Mielenkiintoinen postaus, jokainen rakentaa sanoista omaa todellisuuttaan. Ja upea tuo Paul Kleen kuva.

Reijo Valta kirjoitti...

Carpelanin kokoelma on suomennettukin. Jaakko Anhava on kääntänyt teoksen nimeksi Kleen taulun nimi (Otava 1999).

En tiedä onko Carpelan kirjoittanut noista samoista taulun nimistä. Nyt jälkikäteen voisi uskaltaa tarkistaakin.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset