torstai 20. joulukuuta 2012

Vanhan kansan sääennustus vuodelle 2013


Vanha kansa tunnetaan siitä, että se tiettyjen päivien sääolosuhteista päätteli tulevien vuodenaikojen säätä. Tällaisia ennuksia vanhalla kansalla oli joulun ajan päivillekin. Mutta jos on Talon-pojan sää- eli ilma-kirjaa (20 painosta 1773-1875) uskominen, niin tulevan vuoden säätä ja satoa pystyi arvioimaan pelkästään joulupäivän viikonpäivän perusteella.

Tänä vuonna joulu sattuu tiistaiksi, joten  tuleva vuosi saa vanhalta kansalta seuraavan ennustuksen:
Jos joulu on tiistaina, niin sinä vuonna tulee kylmä talvi ja paljon lunta isoilla tuulilla. Märkä kesä ja keskin-kertainen vuoden-tulo. Voita, hunajaa ja pellavia saadaan parahultaisesti. Siat kuoleevat ja lampaat häviäävät. Laivat ovat merihädässä. Tänä vuonna ovat kuninkaat ja ruhtinaat hyvässä sovinnossa.
Samainen sää- eli ilma-kirja antaa jouluaatolle perinteisempiäkin ennustuskeinoja. Jos jouluaattona on sateeton ja tuuleton selkeä ilma, niin tuleva vuosi on hyvä.  "Joka henki saa kyllä elatuksensa", lupaa ilma-kirja.

Sen sijaan jos tuulee ja sataa, niin tulossa on katovuosi. Tuulen suunta vaikuttaa siihen kuka kärsii eniten. Itätuuli merkitsee sairautta ja kuolemaa kuninkaille ja ruhtinaille. Meri- tai etelätuuli lupailee tautia ja vaivaa ilman säätyrajoja. Sen sijaa pohjoistuuli lupaa hyvää vuotta.

Jouluaaton ja loppiaisen välisen ajan päivät vastasivat tulevan vuoden kuukausia. Joulupäivän sää ennakoi tulevan tammikuun säätä, tapaninpäivän tulevan helmikuun säätä ja niin edelleen.

Talon-pojan sää- eli ilma-kirja sisältää paljon yleisluontoisia ohjeita sään ymmärtämiseksi. Yle kertoi eilen nettisivuillaan, että punainen rusko aamu- tai iltataivaalla ei merkitse maailmanlopun tulemista. Jotkut kansalaiset uutisen mukaan olivat tästä huolestuneet. Vanha kansa tiesi moisesta iltapunerruksesta kertoa: "Jos päivä laskeissansa talvella on vähän punertavampi ja selkeämpi kuin muulloistin, niin on kiree pakkanen hankkeissa." Tosiaan onkin pakkanen ollut kiristymään päin.

Vanhan kansan sääennustusten perusteetkin ilma-kirjassa kerrotaan ja annetaan ohje oman sääkalenterin tekemiseen.

Yhdeksäntoista vuotta perästyksin on joka vuosi erinlaisia ilmoja, ja sitte 19 vuotta eteenpäin tulee taas samallaisia ilmoja, kuin niinä edellisinäkin 19 vuotena on ollut. Syy tähän on se, että kuu joka yhdeksäntenätoista vuotena syntyy saman nimisenä päivänä. Joka siis kirjoittaisi 19 vuotta perästyksin jokapäiväiset ilmat muistoonsa; hänellä olisi tulevista ilmoista kaikkein aikaisemmin tietoa antava Sää- eli Ilma-kirja.


Talon-pojan sää- eli ilma-kirja, taikka Tarpeellisia tietoja maanwiljeliöille ilman-muutteista. Uusi, par. ja lis. p. [Turku]: [Frenckell], 1848. 15 s. (kirja on digitoituna SKS:n verkkosivuilla)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset