tiistai 11. joulukuuta 2012

Ryugyongin hotelli


Pohjois-Korean pääkaupungin Pjongjangin silhuetissa on iso torahammas. Valtavaa 330 metristä hotellia aloitettiin rakentamaan vuonna 1987 seuraavana vuonna järjestettäviä olympialaisia varten. Kim Il Sung oli haaveillut, että Etelä-Korean Soulille myönnetyt kisat olisi jaettu niemimaan kahden valtion kesken.

Ryugyong-hotellia alettiin rakentamaan toiveen epärealistisuudesta huolimatta. Olympialaiset pidettiin pelkästään Etelä-Koreassa. Pikaisesti rakennuksen tarkoitukseksi muuttui toimia vuoden 1989 Maailman nuorison ja opiskelijoiden maailmankonferenssin majoitustiloina. Sen betonirunko saatiin valmiiksi, mutta siihen hanke jäi. Jos rakennus olisi saatu valmiiksi näihin tapahtumiin, Ryugyongista olisi tullut maailman korkein hotelli.

Rakennuksen huomattavan korkea runko jäi rumentamaan kaupunkia. Tosin suuren johtajan epäonnistumista ei haluttu myöntää, ja Guy Delislen sarjakuva-albumissa Pjongjang (WSOY 2009) kysellessä pohjoiskorealaisilta rakennelmasta he eivät olleet sitä huomaavinaankaan.


Ehkä ensi vuonna pjongjangilaiset alkavat taas nähdä rakennuksen. Pitkän tauon jälkeen työmaalla alkoi tapahtua vuonna 2008. Kim Il Sungin satavuotisjuhliin 2012 ei hotelli valmistunut, mutta ehkä ensi vuonna rakennus saadaan osittain valmiiksi. Saksalais-sveitsiläinen hotelliketju Kempinski ilmoitti marraskuussa 2012, että sen hoitamat hotelli ja ravintola avautuvat rakennuksessa kesällä 2013.

Enää 105-kerroksisella ja 330 metrisellä rakennuksella ei korkeusennätyksiä rikota. Missään kategoriassa.4 kommenttia:

Riku Riemu kirjoitti...

On se kieltämättä joskus päässäni häivähtänyt, että kotokylässäni on joitain pohjois-korealaisia piirteitä, kirkko ainakin on ihan just eikä melkein kuin Pjongjangin raateluhammas. - Kimin on täytynyt joskus käydä katsomassa.

Reijo Valta kirjoitti...

Rakennuksen suunnitellutta arkkitehtiä en saanut selville, ehkä sekin on samoista häveliäisyyssyistä vaiettu.

Sen sijaan aamulla uutisista luin, että Pohjois-Korean tietokoneissa on Red Star -käyttöjärjestelmä, jonka itse Kim Jong-il on tilannut!Hän osaa muutakin kuin katsella asioita.

Pyramidi ei rakennuksena ole yleisön silmissä saanut oikein suosiota muinaisen Egyptin (jos silloinkaan).

Reijo Valta kirjoitti...

Tai siis Kim Jong-ilin osaltahan pitäisi puhua menneessä aikamuodossa. Hän osasi muutakin kuin katsella.

Kim Jong-un maan ruorissa siis nykyisin on, on jo pari vuotta ollut.

Riku Riemu kirjoitti...

Kim sinne tai tänne!

Mutta katselemaan ja tarkastelemaan Kim Sang Song oli erityisen hyvä. Onneksi en asu pohjois-koreassa, väkisinkin olisin sille tiuskaissut: "mitäs siinä kyyläät!"

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset