tiistai 4. joulukuuta 2012
Paljon on erilaista Jerusalemissa
Guy Delisle
Merkintöjä Jerusalemista
Suom. Saara Pääkkönen
WSOY 2012
334 s.
Merkintöjä Jerusalemista on Guy Delislen neljäs matkakirja. Kiinan Shenzenissa ja Pohjois-Korean Pjongjangissa hän oli sieltä tilatun animointityön tarkastajana ja ohjaajana. Pjongjangissa vietetystä ajasta tehty kirja nosti Delislen maailman kuuluksi sarjakuvantekijäksi. Pohjoiskorealaisten elämää, edes niissä ulkomaailmalle sallituissa kulisseissa, on vain harva päässyt näkemään.
Burmaan (Myanmariin) ja Israeliin/Palestiinaan Delisle on päätynyt vaimonsa työn myötä. Lääkärit ilman rajoja -järjestössä työskentelevä puoliso on saanut komennuksia eri puolille maailmaa, ja perhe on seurannut mukana. Kaikista asemapaikoista ei ole syntynyt sarjakuvakirjoja, esimerkiksi Afrikassa vietetty aika ei ole inspiroinut -- ainakaan vielä -- Delisleä kirjantekoon.
Pyhä maa on eri uskontojen ja hyvin monilukuisten lahkojen asuttama. Jerusalemissa ja koko maassa on runsaasti historiallisia kerrostumia, ja jos mahdollista, vielä enemmän erilaisia kansanryhmiä (alkuperäisasukkaita, muuttajia ja paluumuuttajia eri maista ja eri ajoilta) ja uskonnollisia lahkoja. Kullakin on oma totuutensa ja tavoitteensa alueen suhteen. Osaan liittyy Jeesuksen toisen tulemisen valmistelut. Maassa on myös sijoitettu uskomusten mukaisesti hautausmaita mahdollisimman nopean viimeisen tuomion saamiseksi.
Merkintöjä Jerusalemista on aikaisemmista teoksista tuttua Delisleä. Hän tekee havaintoja ja kertoo niistä muutaman sivun episodein. Pääasiallisesti havainnot ovat Länsirannalta ja siihen kuuluvasta Itä-Jerusalemista. Kansainvälisten avustusjärjestöjen koodistoon kuuluu asua palestiinalaisalueilla, ja Delislen perhe ei tee poikkeusta.
Jerusalem-kirja on Delislen aikaisempiin teoksiinkin verrattuna melkoinen lukujärkäle. Pyhällä maalla on paljon nähtävää ja raportoitavaa. Monet asiat maassa ovat paradoksaalisia. Esimerkiksi Länsirannan kiistanalaisissa siirtokunnissa asuu paljon Israelin arabeja. Elämä siirtokunnissa on paljon helpompaa ja halvempaa, kiitos amerikkalaisten lahjoittajien.
Delislellä on kunnianhimoinen tavoite kertoa mahdollisimman monta tarinaa ja näkökulmaa. Hän käy tutustumassa joihinkin paikkoihin, esimerkiksi Hebroniin, sekä palestiinalaisten että juutalaisten järjestämillä kiertokäynneillä.
Oma lukunsa ovat samarialaiset, joita Israelin hallitus pitää juutalaisina, mutta he itse katsovat olevansa jordanialaisia. Heillä on myös Jordanian kansalaisuus. Raamatun antama positiivinen kuva nykyisin vähälukuiseksi huvenneesta kansasta (Delislen mukaan samarialaisia on 712) on kantanut pitkään.
Delislen teoksen luettuaan tulee ajatelleeksi, että lukuisat ryhmät mahtuivat samalla alueella asumaan ja vaikuttamaan paljon paremmin jos muu maailma ei puuttuisi ongelmiin tai tukisi mitään ryhmittymää. Mutta sellainen vaihtoehto ei ole mahdollinen Pyhällä maalla. Melkein kaikilla on alueeseen jokin intressi. Ehkä asiat lutviutuvat joskus, kuten esimerkiksi Jeesuksen syntymäkirkon hoito. Viisi eri kirkkokuntaa käyttää samaa tilaa, ja kullakin on omat tarkkaan rajatut vastuualueensa.
Aikaisempia kirjoituksia Guy Delislestä
* Guy Delisle Kemissä
* Shenzhen - lohduton seutu
* Merkintöjä Burmasta
Monessa kirjablogissa on käsitelty Delislen Jerusalemia, esim.
* Kujerruksia
* Mari A:n kirjablogi
* Nenä kirjassa
* Talventuoja
* Kirjavinkit
* Vauhkon kirjat ja kirjaimet
* perttila.fi
* Vielä palaa lukulamppu
* Periaatteessa kirjoista
* Kamina
ja sarjakuvasivustoilla
* Routakoto
* Kvaak
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Viimeisimmät kirjoitukset
Powered By Blogger Widgets
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti