sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Lehmien nimeäminen


Valion on mainoskampanjassaan korostanut maidontuottajien olevan perhetiloja, ja kaikilla sille maitoa lypsävillä tuotantoeläimillä on nimi. Eläimet ovat kuin perheenjäseniä. Nimihän on siitä todiste, vai onko?

Vuonna 1996 Valio julkaisi Navetan nimipäivät -kirjasen, siis lehmien nimikalenterin, jonka mukaan esimerkiksi Heluna (tuolloin suosituin lehmän nimi) viettää nimppareitaan 20. helmikuuta. Kalenteri oli aikoinaan taitavaa mielikuvamarkkinointia, samoihin aikoihin Karjantarkkailu-järjestelmän vuoksi siirryttiin nimeämään kunakin vuonna syntyneet vasikat samalla alkukirjaimella.

Tarkkailuun ei ollut pakko kuulua, mutta käytännössä kaikki tuottajat kuuluivat siihen. Se helpotti asiointia meijerin ja teurastamon kanssa. Nykyisin karjantarkkailu on nimetty uudelleen tuotosseurannaksi, ja samalla järjestelmästä on kadonnut nimeämisen tasolla sen positiiviset piirteet (eläinten hyvinvoinnin seuraaminen yms.). Tuotosseuranta on keskittymistä "ydinosaamisalueeseen", siihen montako kiloa kukin yksilö vuosittain ja elinkaarensa aikana lypsää. Tokihan siihen hyvä terveys ja mukavat olosuhteet kasvattavasti vaikuttavat.

Valion mainonnassa käytetään vanhaa tarkkailutila-termiä tuotosseurantatilan sijaan.

Vasikoiden nimeäminen tietyllä alkukirjaimella on kuin kokeellista runoutta. On rajoite, jonka sisällä luovuus saa kukkia vapaasti. Moni tuottaja on ottanut nimeämiseen lisäsäännöksi, että emolehmän nimen tulisi jotenkin näkyä/tulla mieleen uuden vasikan nimestä. Esimerkiksi eräällä tilalla Vadelma Valkosukan (s. 2006) vasikat ovat saaneet nimet Hilla Harmaasukka (s. 2010) ja Ikinä Villasukka (s. 2011). Aikaakaan nimien miettimiseen ei ole paljon, syntynyt vasikka on ilmoitettava nautarekisteriin seitsemässä päivässä.

Tänä vuonna vasikat on nimetty J-kirjaimella alkavilla nimillä, vuonna 2013 nimet pitää antaa K-kirjaimella alkaviksi. Vuonna 2007 maidontuottajilla oli käytössään kolme kirjainta, Y, Ä ja Ö. Muutoin käytössä on ollut vain yksi.

Lehmien nimien alkukirjaimet eri vuosina:

1997 L
1998 M
1999 N
2000 O
2001 P
2002 R
2003 S
2004 T
2005 U
2006 V
2007 Y, Ä, Ö
2008 A
2009 E
2010 H
2011 I
2012 J
2013 K
2014 L

Vuosittain Nauta-lehti julkaisee nimiluetteloita maitotilallisten avuksi.


Kuvassa Eero Aarnion Valiolle suunnittelema maitopurkkikuosi.* Navetan nimipäivät. Valio 1996.
* Ayrshire-foorumilla tuottajat ovat kertoneet antamiaan nimiä.

2 kommenttia:

Kirsi Hietanen/Kirsin kirjanurkka kirjoitti...

Juuri luin ystäväni (maitotilan emäntä)FB-sivulta, miten heillä tämän vuoden vasikoille annettu nimiksi mm. Jekku, Jäynä ja Jummijammi :)

Reijo Valta kirjoitti...

"Jytkyä meille ei taatusti tule", kommentoi tuolla linkatulla foorumilla eräs. Ehkä joillekin tiloille on tullutkin?

Pareittain tai ketjuttain monet ovat nimiä keksineet. Huumoria on monessa, niin kuin mainitussa triossa.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset