keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Vuoden sanoja 1990


Reetta Laitisella on ollut tapana sarjakuvablogiinsa koota "kiellettyjä sanoja", eli sanoja, jotka muoti-ilmiönä ovat median ja ihmisten puheenparsiin vuoden aikana levittäytyneet. Vuoden 2012 sanoissa kärjessä ovat lemmenlukko, joukkoistaminen ja ES-jonne.

Vuoden sanojen kokoaminen on perinteisesti kuulunut Mitä-Missä-Milloin -vuosikirjan vakioartikkeleihin. MMM 1990 esitteli Aarre Huhtalan kokoamana edellisenä vuonna olivat tulleet uusina käyttöön tai muuten olivat laajasti esillä.

Huhtalan listan aloittaa aborttipilleri (raskaudenkeskeytystabletti). Se ja yllättävän moni muu luettelon sanoista on jäänyt elämään ja muuttunut normaaliksi kielenkäytöksi: ekomerkki, fatwa, GSM, hyperteksti, luomutuote, mediatapahtuma, nurkanvaltaus, otsoniaukko, petankki, sporalogia, turvaseksi, täsmälääke ja yrityspuisto, muutamia poimiakseni.

Invalidituki muuttui 1980-luvun lopulla vammaistueksi, työvoimaministeri työministeriksi ja sisäministeriön ulkomaalaistoimisto ulkomaalaiskeskukseksi.

Aika moni 1980-luvun lopun uudissanoista on kestänyt parikymmentä vuotta ja vähän päälle. Jotkut tuolloiset ideat ovat kyllä jääneet kuolleiksi. Työmarkkinatorista (tilaisuus, jossa yritykset esittäytyvät työttömille) ei olla pitkilleen kuultu, eikä viiru ole vakiintunut sarjakuvahahmon lyhyemmäksi nimeksi (yritys suomentaa englannin toon Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? -elokuvasta).

Juppitauti on sittemmin muuttunut burnoutiksi, naispiispa todellisuudeksi. Muovihylsyt eivät ole korvanneet kondomeja. Aluksi ADDH-oireyhtymänä tunnettu tiedetään nyt paremmin ADHD:na. Käsilläparantaja ei ole muuttunut bioenergiahoitajaksi, vaikka sellaista kaavailtiin.

Kansakunnan lavoilla ei ole nähty näköisteatteria, vaikka Heikki Ylikangas omien näytelmiensä myötä termiä yrittikin lanseerata. Super-VHS on jäänyt viihde-elektroniikan historiaan.

Autotoimittajien hittisana 1980- ja 1990-lukujen taitteessa oli "sivistynyt". Sekin on jäänyt taakse. Sivistyneestä käyntiäänestä en muista pitkilleen kuulleeni.* Päiväkuvitelmia: Kielletyt sanat.

3 kommenttia:

-rh kirjoitti...

Kuvassa näkyy nimike palvelujohtaja. Sellainen tosiaan aikanaan perustettiin Yleen, smp:n entiselle puoluesihteerille.
Ja näinpä sen hepun mukana herrakonklaavissa kerran talon porstuassa, ennen menoaan - mutta tarvittavia herran titteleitä siitä johdoksesta siunautui, esim. "palvelupäälliköitä" eli tyhjäntoimittajia, lie firmoissa vieläkin.

Reijo Valta kirjoitti...

Johtajille tosiaan on vuosien mittaan erilaisia titteleitä kehitelty. Kehitysjohtaja taitaa nykyajan muotinimike olla.

-rh kirjoitti...

Jep, kehitysjohtajat ovat tulleet - en ole voinut olla huomaamatta.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset