torstai 30. tammikuuta 2014

Amrita Sher-Gil


Kolme naista

Tänään 1913 syntyi Budapestissa, Unkarissa Amrita Sher-Gil (k. 1941). Hänen isänsä oli sikhiaristokraatti ja äiti unkarinjuutalainen oopperalaulaja. Perhe muutti Pohjois-Intiaan Himalajan juurelle 1920-luvun alussa. Kuusitoistavuotiaana hän lähti Pariisiin opiskelemaan taidetta neljäksi vuodeksi.

Palattuaan Intiaan 1934 Sher-Gil alkoi tutkia intialaisen maalaustaiteen ja uudistaa niitä. Erityisesti Sher-Gil vaikuttui Ajannan luolamaalauksista. Kuuluisimmat maalauksensa hän teki Etelä-Intian matkalla 1937. Syntyi vaikuttavia maalauksia kansannaisista ja brahmaaneista. Sher-Gil maalasi koko joukon omakuvia, joiden vuoksi häntä on joskus kutsuttu Intian Frida Kahloksi.

Sher-Gil kuoli kuuluisuuden kynnyksellä. Hän järjesti taidenäyttelyn uudessa kotikaupungissaan Lahoressa, mutta vain muutamaa päivää ennen avajaisia hän sairastui vakavasti, vaipui koomaan ja kuoli. Nykyisin maalaukset ovat Intian kansallisaarteita ja moni niistä kuuluu New Delhissä olevan Intian kansallisgallerian kokoelmiin.


Omakuva 

Äiti ja lapsi

Kameleita

Kaksi norsua

2 kommenttia:

Valto Ensio kirjoitti...

Mietin vähän aikaa ja sitten muistin, että Alberto Moravialta on ilmestynyt aikoinaan kirja nimeltä Kaksi naista. Siitä on tehty myös elokuva. Eivät kuitenkaan liity tähän taiteilijaan vaikka eihän sitä koskaan tiedä, mistä kirjailija kulloinkin sytykkeitä kerää.

Luin sen nuorena ollessa ja vaikutuskin oli kai jonkinlainen. Juonta sun muuta en kyllä muista.

Reijo Valta kirjoitti...

Vittorio de Sican elokuva on vaikuttava. Se on jäänyt mieleen, vaikka juoni on minultakin jäänyt unhoon. Kirjaa en muista lukeneeni.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset