tiistai 14. tammikuuta 2014

Topeliuksen SakariTänään 1818 syntyi Zachris Topelius (k. 1898), jota me suomenkieliset olemme Sakariksi tottuneet kutsumaan. Topelius kirjoitti runoja, satuja ja tietokirjoja. Historiateoksissaan hän kertoi meille kansallisen tarinan, joka on säilyttänyt vahvan aseman suomalaisessa historiakulttuurissa. Topelius kuvaili suomalaista maanpiiriä ja eri alueiden asukkaita.

Näiden syntymäpäiväjuttujen tarkoituksena on ollut johdattaa lukemaan kirjailijoiden itsensä kirjoittamaa. Niin tälläkin kertaa. SLS on digitoinut Topeliuksen julkaisuja, eikä pelkästään alkukielellä ruotsiksi. Zacharias Topelius Skrifter -nettisivusto pitää sisällään myös suomenkielisiä käännöksiä Topeliuksen teoksista. Aleksanteri II:n muisto sisältää edelleen vaalitun ja tunnustetun ajatuksen autonomian ajasta Suomen (sivistyksen) synnyttäjänä, vaikka jossakin toisaalla Topelius kirjoittikin Suomen kansan syntyneen vuonna 1157.

ZTF:ssä on myös matkakertomuksia, niiden kuvitus erikseen poimittuna kuvapankkina ja tietenkin satuja. Lukemisia lapsille koottiin Topeliuksen kuoleman jälkeen ja ajan parhaat suomalaiset ja ruotsalaiset kuvittajat palkattiin kirjasarjan tekemiseen.

Jatkokertomuksissa on kolme Topeliuksen tarinaa: Jääpeikko, Suuri kysymys ja poleemisempi lyhyt kirjoitus Työ.Zacharias Topelius. Jääpeikko. (Koitto 1893)

Zacharias Topelius. Suuri kysymys. (Tilhi 1885)

Zacharias Topelius. Työ. (Iltapuhde 1899)


Zacharias Topelius Skrifter: Faksimil i urval


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset