lauantai 25. tammikuuta 2014

Talviolympialaiset 90 vuotta


Tänään 1924 alkoivat ensimmäiset talviolympialaiset Chamonix'ssa, Ranskassa. Nykyaikaisia olympialaisia oli järjestetty 25 vuotta 1921 kun lumisiin ja jäisiin talviolosuhteisiin kehitetyille urheiluleikeille päätettiin antaa tasa-arvoiset mahdollisuudet kesäisempien lajien lisäksi. Antverpenin kisoissa 1920 oli jo ollut pari talvilajia, taitoluistelu ja jääkiekko, ja sen myötä oli havaittu tarve suuremmalle joukolle lajeja.

Olympialiikkeen alkuvuosikymmeninä vakiintuneita urheilulajeja oli niukalti. Epäkaupallisista lähtökohdista pyrittiin jalojen aatteiden piiriin saamaan monenlaista liikunnallista aktiviteettia. Jo 1800-luvulla kaupallisen potentiaalinsa osoittaneet lajit pysyivät pitkään olympialajien ulkopuolella tai lajien tunnetuimpia edustajia ei kisoissa nähty. Nyrkkeily taitaa edelleen olla ammattilaislajina arvostetumpi kuin olympialaisissa.

Talviurheilu Antverpenissä mukana olleita lajeja lukuunottamatta taisi olla taloudellisessa mielessä hyvin varhaisessa vaiheessa. Olympialiikkeelle oli siis otollinen aika ottaa nuo lajit omaan ideologiseen piiriinsä. Toki Pohjoismaissa myöhemmin yritettiin kaupallistaa, ammatillistaa sivakointiakin, mutta ns. puistohiihdot kaupunkien keskustoissa eivät vakiintuneet pysyväksi perinteeksi. Ne on tavallaan herätetty uudelleen henkiin sprinttihiihtona useiden vuosikymmenien hiljaiselon jälkeen.

Chamonix'ssa kilpailtiin viidessä varsinaisessa ja kahdessa näytöslajissa. Olympiakomitea on myöhemmin virallistanut näytöslajit -- tällä on merkitystä erityisesti tilastonikkareille. Suomen virallinen mitalitili karttui näin yhdellä hopealla. Näytöslajeista edelleen on mukana curling, sotilaspartiohiihto on jäänyt lajina historian hamaan.

Ensimmäisten talviolympialaisten mitalirohmu oli Norja. Suomi sijoittui mitalitilastossa toiseksi yhdellätoista mitalilla.

Helmikuun 7. päivä alkavista Sotshin kisoista Suomella tuskin on vastaavaa saalista odotettavissa vaikka lajeja on jo viisitoista. Mediaspektaakkeli vetänee silti mukaan.



Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset