perjantai 17. tammikuuta 2014

Whilst all my thoughts remain unsungJP Ahonen - KP Alare
Perkeros
WSOY 2013
188 s.


Viime vuoden yksi kehutuimpia sarjakuvajulkaisuja oli JP Ahosen ja KP Alareen Perkeros (WSOY 2013). Sarjakuvasta kirjoittajien ohella teoksesta ovat innostuneet myös suuret ja tunnetut ulkomaiset sarjakuvakustantajat. Albumi ja sen tuleva jatko-osa on myyty Castermanille Ranskaan ja Abramsille Yhdysvaltoihin. Ahonen ja Alare ovat siis ilmiselvästi onnistuneet rakentamaan hienon paketin.

Perkeros on aloitteleva bändi, jonka kokoonpanossa ei kaikki ole vielä loksahtanut kohdalleen. Sarjakuvassa bändiä lähestytään sen kitaristin Akselin kautta. Akselin elämässä on mutkia muutenkin, kuten esimerkiksi opinnot ja suhde tyttöystävään. Änkytyskään ei auta itsensä puolustamisessa. Elämänhallinta on jäänyt ylimaallisen musiikillisen kokemuksen vuoksi yhden kortin varaan.

Bändi on ymmärtäväinen ja luovii Akselia kunnioittaen. Uusi laulaja löytyi läheisestä pitsapaikasta ja kosketinsoittaja Lilja saa kuin saakin puhuttua Perkerokselle keikan paikalliselle ravintolafestivaalille. Siitä tapahtumat alkavat rullaamaan ja paljastuu että rock-maailma voi olla myyttisten stereotypioidensa mukaista.

Ahonen ja Alare kuljettavat tarinan henkilöhahmoja kunnioittaen ja arvostaen. Bändidynamiikan mukaisesti pahempikin sana sanotaan kun siihen on tarvetta. Kuvitukseen on panostettu paljon, tarinasta tuttu lämminhenkisyys välittyy senkin kautta. Kertomus ja kuvat ovat synkronoitu yhteen. Kun bändi on lavalla, niin kuvat hyökyvät täydellä rockuskottavuudella.Tarina kulkee hyväntahtoisena kun on kyse bändin sisäisistä asioista tai sen henkilöhahmojen omista asioista. Jykevyyttä kerronnalle tuo yllättävä ulkoinen uhka. Sen teema on tuttu, mutta todellistuessaan kuitenkin omaperäisyyttä henkivä.

Ahonen ja Alare kertovat teoksen alkaneen syntyä jo vuonna 2006. Uhrattu aika ja panostus tässä lopputuotteessa näkyvät lukijaa palkitsevasti. Tämä voisi olla sellainen uusi suomalainen sarjakuva, joka kelpaisi ankaralla kädellä uutta taidesarjakuvaa kritisoineelle, Mustanaamioistaan tutulle Kari T. Leppäselle.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset