lauantai 4. tammikuuta 2014

Huonot rekisäät


Tänään 1965 Ilmatieteellinen keskuslaitos antoi ensimmäisen viiden vuorokauden sääennusteen. Laitos oli alkanut saada parempia ja laajempia tietoja yläilmakehästä, joten tulevaa säätä pystyttiin ennakoimaan pidemmällä perspektiivillä. Maailman muuttumiseen reagoitiin samana vuonna lakkauttamalla rekisäätiedotukset.

Rekisäästä tiedottaminen tuli turhaksi. 1960-luvulla Suomi autoistui voimakkaasti ja se heijastui myös tienpitoon. Maanteitä alettiin auraamisen lisäksi hiekottaa ja suolata. Enää ei meteorologit voineet antaa sään kehityksen perusteella tiedotteita siitä miten hevosella ja reellä kulkeva pääsisi liikkumaan. Hiekotus ja suolaus veivät tämän mahdollisuuden.

Rekisää on sittemmin korvautunut liikennesäällä. Autoilijoille säätä ennustetaan seuraavien kahdenkymmenenneljän tunnin ajaksi. Tarvittaessa annetaan kelivaroituksia. Lisäksi myös meteorologit muistuttavat, että juhlapyhinä onnettomuuksien riski on suurempi vaikka keli olisi hyvä.

Pisimpään muuttumattomana on säilynyt vesilläliikkujille suunnattu Merisää. Radiossa vuodesta 1926 esitettynä ohjelmana Merisää on jo irroittautunut alkuperäisestä tarkoituksestaan. Tiedot rannikkosääasemilta ovat kuin mantra. Sota-aikana mantraan saatettiin sisällyttää piilotettuja viestejä.

Merisää sopii kierrätettäväksi vaikkapa runoilloissa. Muutamia vuosia sitten Heikki Kerätär luki Merisään useammassa Huutomerkin tilaisuudessa.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset