torstai 2. tammikuuta 2014

Muutoksia valtion museoissa


Vuoden vaihde tuo lukuisia muutoksia valtion ja kuntien toimiin. Valtion museoissakin tapahtui. Jo edellisen vuoden mittaan runsaasti keskusteltiin Museoviraston kiinteistöjen siirtymisestä Senaatille ja sen mahdollisesti tuomista uhista. Senaatin toiminta oli laajemminkin keskustelussa. Eräät valtion yksiköt ovat joutuneet vähentämään henkilökuntaansa voidakseen maksaa vuokransa.

Nyt kiinteistöjen siirto on tapahtunut. Toivottavasti pahimmat pelot eivät toteudu. Museoviraston kiinteistöjä siirtyi paljon myös Metsähallitukselle. Pohjois-Suomen kannalta tämä oli oleellisempi siirto, sillä muun muassa Kajaanin linna siirtyi Metsähallituksen omistukseen. Senaatille siirtyi ainoastaan Lamminahon talon Vaalassa.

Huomattavasti vähemmän huomiota on saanut Valtion taidemuseon muuttuminen Kansallisgalleriaksi. Suomen Googlessa vielä tänään Kansallisgallerian kerrottiin sijaitsevan Jerevanissa, Armenian pääkaupungissa.

Päätös nimenmuutoksesta tehtiin jo kesällä 2013. Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen videoitu tiedotustilaisuus on netissä katsottavissa.

Kansallisgallerian rahoituspohja on laajempi kuin Valtion taidemuseon. Kansallisgallerian tuloista lähes puolet tulee veikkausvoittovaroista, Valtion taidemuseo oli kokonaan valtion rahoittama. Nimenmuutoksen yhteydessä myös yksityisen rahoitus mahdollistettiin. Kokoelmat tulevat pysymään valtion omaisuutena.

Asiallista olisi ollut ajoittaa nettisivujen muutos vuodenvaihteeseen. Tieto muutoksesta olisi niin mennyt paremmin perille.

Kansallisgalleriaan kuuluvat Ateneumin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset