lauantai 24. joulukuuta 2011

Paskaa joulua!


Tähän mennessä tapahtunutta:

Pari viikkoa sitten Kirkko & Kaupunki julkaisi vakiopaikallaan Ville Rannan pilapiirroksen (kokonaisena täällä). Joulua ennakoivassa kuvassa summattiin perussuomalaisten vuoden aikana esillenostamia teemoja, joita ei juurikaan muut ole kannattaneet.

Timo Soini otti pilapiirroksen esille presidentinvaalipaneelissa, ja piti sitä loukkaavana. Joukko kuvassa esiintyviä perussuomalaisten kansanedustajia teki valituksen Julkisen sanan neuvostoon, joka antaa lausunnon joskus keväällä, neljän, viiden kuukauden kuluttua.

Lehtitietojen mukaan kuvassa etukenossa oleva kansanedustaja Teuvo Hakkarainen oli nauranut pilapiirrokselle, siis ainakin hänen huumorintajunsa piirros tavoitti. "Minä ainakin nauroin pilapiirrokselle. Kyllä minun mielestäni pilaa saa heittää, niinhän minä itsekin teen pilaa toisista", kertoi Hakkarainen MTV3:lle.

Keskiviikkona Jussi Halla-aho sarkastis-satiirisen "hyväksynnän" pilapiirrokselle kirjoittamalla facebook-statuksekseen: "Poistun istuntotauolle nyt. Toivotan kaikille valkoihoisille heteroille hyvää joulua. Teille muille: paskaa joulua!"

Tässä välissä Hakkarainen oli kuitenkin ehtinyt allekirjoittaa Julkisen sanan neuvostolle toimitetun valituksen.

Ville Ranta on useissa yhteyksissä kertonut pilapiirroksen tarkoituksesta. Ei niissä ole tarkoitus silitellä ketään, vaan valottaa esitettyjä mielipiteitä erilaisista, rajuistakin näkökulmista.

Sarjakuvantekijälle "paska" on tuttu ja turvallinen sana. Sarjakuvalla ei ole takanaan pitkää, instituutioksi muodostunutta kritiikki- tai keskustelukulttuuria. Vakavammassa mielessä ja säännöllisesti kritiikkiä on kirjoitettu vain vajaat kaksikymmentä vuotta. Harrastajien keskuudessa "ihan paska" on edelleen ahkerasti käytetty arvolause. Romaaneja tai runoja ei näin rivologisesti pienissäkään piireissä arvoteta.

Ensireaktiossaan kansanmies Hakkarainen tunnisti paskan arvottavan merkityksen. Lähti sitten kuitenkin toisten kelkkaan, kun ne olivat niin tuohtuneita.

Facebookin ja muutamien keskustelupalstojen perusteella paskan joulun toivottaminen näyttäisi olevan huimassa kasvutrendissä. Ja ne, jotka paskaan eivät uskalla koskea, toivottelevat Oulun ylioppilaskunnan jäsenlehden tapaan "Oikein sellaista kanelipullan tuoksuista joulua Ylkkärin lukijoille! Mutta te muut! Teille ainoastaan hyvää joulua!"

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset